Skip to main content

Nvidia: Η ξέφρενη πορεία μέχρι τα 1,5 τρισ. δολάρια

REUTERS/Mike Blake

Η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 24% μόνο το 2024

Το ένα φράγμα μετά το άλλο σπάει η Nvidia, λόγω της επενδυτικής φρενίτιδας που έχει προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Αφού μπήκε αστραπιαία στο κλαμπ των εταιρειών του 1 τρισ., η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευάστριας ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έσπασε για πρώτη φορά την Τετάρτη το φράγμα των 1,5 τρισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο λίγο πάνω από 1% στο κλείσιμο των συνναλαγών, κάτι που στάθηκε αρκετό για να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της στα 1,52 τρισ. δολάρια, από από 1,48 τρισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η μετοχή της Nvidia έχει ήδη σημειώσει άνοδο 24% το 2024, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή πορεία που ξεκίνησε πέρυσι, όταν εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 250% χάρη στην «έκρηξη» του ενδιαφέροντος για το ChatGPT.

Οι επενδυτές θεωρούν την Nvidia ως την απόλυτη επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω της κυριαρχίας της στην αγορά των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) που τροφοδοτούν το bot της OpenAI και άλλα έξυπνα γλωσσικά εργαλεία.

Πλέον θεωρείται ότι έχει μια θέση ανάμεσα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες «Magnificent Seven», μαζί με την Apple, τη Microsoft, την μητρική της Google Alphabet, την Amazon, τη μητρική εταιρεία του Facebook Meta και την Tesla.

Πάντως η Nvidia δεν ήταν η μόνη αυτής της ομάδας που σημείωσε ρεκόρ την Τετάρτη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Microsoft «σκαρφάλωσε» στα 3 τρισ. δολάρια, ενώ η Meta ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από το 2021.