Skip to main content

Οφέλη για όλους από τις μειώσεις των κινεζικών δασμών

Το λιμάνι της Ναντόνγκ της επαρχίας Τζιανγκσού εντάσσεται στα 100 κορυφαία λιμάνια του κόσμου. Η φωτογραφία αποτυπώνει την ασταμάτητη κίνηση στον εμπορευματικό τερματικό σταθμό Τονγκχάι του λιμένα. Φωτογραφία του Σου Τσονγκτζούν

Νέες ευκαιρίες προσφέρει στον κόσμο η νέα ανάπτυξη της Κίνας

Πέμπτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής ανέφεραν πρόσφατα ότι η προσαρμογή των εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών της Κίνας ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τα αργεντίνικα προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, το γλυκό καλαμπόκι και τους σπόρους κόλιανδρου. Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις, το ύψος των προσωρινών φορολογικών εισαγωγικών μέτρων ήταν χαμηλότερο από το επίπεδο που αντιστοιχεί στη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτος για περίπου 1.010 αγαθά, ενώ οι εισαγωγικοί δασμοί μηδενίστηκαν για ορισμένα προϊόντα, μεταξύ αυτών και για 143 γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα από την Αργεντινή.

Δεδομένων των διεθνών συνθηκών, η απόφαση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς δεν ήταν εύκολη. Το γενικό επίπεδο των δασμών αποτελεί σημαντικό δείκτη του ανοίγματος μιας χώρας. Μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Κίνα συνέχισε να μειώνει τους δασμούς και να επεκτείνει τις εξαγωγές της. Όμως, τα τελευταία χρόνια, με τον προστατευτισμό και τη μονομέρεια να εντείνονται συνεχώς, ορισμένες χώρες, γενικεύοντας τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας, άρχισαν να υψώνουν εμπόδια στην τεχνολογία και το εμπόριο, πλήττοντας τον πολυμερή χαρακτήρα του τελευταίου. Σε πείσμα των πολλαπλών προκλήσεων, η Κίνα επέλεξε να μειώσει τους δασμούς και να επεκτείνει το άνοιγμα της αγοράς της. Συνολικά οι δασμοί μειώθηκαν από 15.3% το 2001 σε 7.3% το 2023 αποδεικνύοντας την προσήλωση της χώρας στην πρόοδο της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και το στρατηγικό όραμα και την αποφασιστικότητά της ως μεγάλη δύναμη να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δασμολογικές μειώσεις της Κίνας επέτρεψαν στη διεθνή κοινότητα να αδράξει ευκολότερα τις ευκαιρίες της κινεζικής αγοράς. Πλέον, τα προϊόντα άλλων χωρών εισέρχονται στην κινεζική αγορά και κατακτούν μια θέση στο καλάθι των Κινέζων καταναλωτών με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα δεδομένα της Αργεντινής δείχνουν ότι χάρη στις ευνοϊκές εμπορικές πολιτικές όπως είναι οι δασμολογικές μειώσεις, ο όγκος του διμερούς εμπορίου της με την Κίνα αυξήθηκε παρά το δυσμενές κλίμα που δημιούργησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 25,5 δισ. δολάρια το 2023. Σήμερα η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αργεντινής και τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγικών γεωργικών προϊόντων της. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τελευταία, η σταθερή ανάπτυξη του εμπορίου της με την Κίνα δίνει μεγάλη ώθηση στην αργεντίνικη οικονομία. Συνεπώς, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης της χώρας καλύπτουν ενδελεχώς το ζήτημα των πρόσφατων κινεζικών δασμολογικών μειώσεων και τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Ορισμένες λιγότερο αναπτυγμένες χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δασμολογικές μειώσεις της Κίνας. Το 2021, η τελευταία ανακοίνωσε την αύξηση του εύρους των προϊόντων που εξάγονται προς αυτήν από λιγότερο αναπτυγμένα κράτη που έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις μαζί της, ενώ εφάρμοσε μηδενικούς δασμούς για το 98% των φορολογικών κατηγοριών που προέρχονται από λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, με στόχο να στηρίξει τα κράτη αυτά στο να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Για το 2024 τα προτιμησιακά μέτρα των  φορολογικών συντελεστών θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες που έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και έχουν ολοκληρώσει την ανταλλαγή των σχετικών επιστολών. Οι νέες ευκαιρίες αγοράς που δημιουργούν τα μέτρα αυτά είναι πολύτιμες για τα λιγότερο αναπτυγμένα κράτη. Ταυτόχρονα, αποτελούν το αποτύπωμα των νέων ευκαιριών που προσφέρει στον κόσμο η νέα ανάπτυξη της Κίνας και αντικατοπτρίζουν την υπευθυνότητα της τελευταίας ως μεγάλη δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι δασμολογικές προσαρμογές της Κίνας ευνόησαν τη διεθνή κοινότητα, πολλά είναι και τα οφέλη που αποκομίζει η εγχώρια οικονομία και ο κινεζικός λαός. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια κρίσιμο πεδίο δασμολογικών μειώσεων αποτέλεσαν τα φαρμακευτικά προϊόντα. Ο μηδενισμός των εισαγωγικών δασμών για πολλά αντικαρκινικά φάρμακα, φαρμακευτικά σκευάσματα για την καταπολέμηση σπάνιων ασθενειών και άλλες πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων βελτίωσαν αποτελεσματικά την πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα για την πλειονότητα των ασθενών καθώς μειώθηκε το κόστος. Αντίστοιχα, η μείωση των δασμών σε ορισμένες βασικές ορυκτές πρώτες ύλες βοήθησε τις εγχώριες επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών τους αλυσίδων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του κινεζικού ανοίγματος και του αμοιβαίου οφέλους για όλο τον κόσμο.