Skip to main content

ΕΚΤ: 4 μειώσεις επιτοκίων βλέπουν ειδικοί, 6 περιμένει η αγορά

REUTERS/Wolfgang Rattay

Τι έδειξε η έρευνα του Bloomberg - Οι προοπτικές για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η οικονομία πιέζεται, η κρίση κόστους ζωής φέρνει πολιτικές αναταράξεις. Τι θα κάνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg την βλέπουν να αποφεύγει τη δραστική μείωση του κόστους χρήματος. Ωστόσο θα αναγκαστεί να προβεί σε 4 μικρές μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα περιμένουν 4 μειώσεις, των 25 μονάδων βάσης έκαστη, με την πρώτη να έρχεται τον Ιούνιο και τις υπόλοιπες να ακολουθούν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ θα οδηγηθεί από 4% σήμερα στο 3% στα τέλη του έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές των οικονομολόγων είναι πιο συντηρητικές από εκείνες των επενδυτών, που με τις κινήσεις τους στην αγορά, αποκαλύπτουν ότι προσδοκούν 6 μειώσεις επιτοκίων, με την πρώτη να έρχεται τον Απρίλιο.

Τι θα γίνει με ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ας θυμίσουμε ότι τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων ήρθαν ύστερα από έναν κύκλο αυξήσεων, που άνοιξε στα μέσα του 2022 ως απάντηση στην εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στο poll του Bloomberg, υπολογίζουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,3% φέτος – πολύ κοντά στον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας. Το 2025 εκτιμούν ότι θα είναι στο 2,1%.

Όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές, η ύφεση που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, θα ακολουθηθεί από σταδιακή ανάκαμψη μέσα στην εφετινή χρονιά.