Skip to main content

Η «τραγωδία» του να εργάζεσαι στην Goldman Sachs

Γιατί πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος προσέφυγε στην δικαιοσύνη και ζητά πάνω από ένα εκατ. λίρες

Ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs στο Λονδίνο, μήνυσε την τράπεζα ζητώντας περισσότερα από 1 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας υποστηρίζοντας ότι το «χαοτικό» εργασιακό περιβάλλον του προκάλεσε ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας.

Ο 55χρονος Ian Dodd, επικεφαλής για τις προσλήψεις της Goldman παγκοσμίως, την περίοδο 2018 – 2021, ισχυρίζεται στην αγωγή του ότι ανέπτυξε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και καρδιακά προβλήματα καθώς αντιμετώπιζε δυσβάσταχτες απαιτήσεις και υπερβολικές ώρες εργασίας.

Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις αρχές του 2025, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Ο επαχθής φόρτος εργασίας του και το άγχος και η αβεβαιότητα που αντιμετώπιζε εργαζόμενος υπό παράλογες συνθήκες και υπερβολικές ώρες, σε συνδυασμό με την αποτυχία των ανώτερων ηγετικών εταίρων να του παράσχουν επαρκή υποστήριξη, κατέληξαν στο ότι ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του», ανέφεραν οι δικηγόροι του Dodd σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Οι συνθήκες εργασίας της Goldman έχουν υποβληθεί σε ελέγχους τα τελευταία χρόνια μετά από καταγγελίες για ακραία ωράρια που επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων.

Το 2021 νεαροί τραπεζίτες έκαναν λόγο για εργασία 100 ωρών την εβδομάδα και για «απάνθρωπες» συνθήκες.

Οι τράπεζες της Wall Street διακατέχονται εδώ και πολύ καιρό από την κουλτούρα των πολλών ωρών εργασίας. Αλλά η Goldman έχει επιχειρήσει να αποκρούσει τις εν λόγω καταγγελίες με καινοτόμα μέτρα, όπως η παροχή απεριόριστων αδειών στο ανώτερο προσωπικό.

«Αυτός φταίει»

«Αν ένιωσε πίεση, αυτή δημιουργήθηκε από τον ίδιο, δεν του επιβλήθηκε. Αν δούλευε υπερβολικά πολλές ώρες, αυτό δεν συνέβη επειδή κάτι τέτοιο απαιτήθηκε», ανέφεραν από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Goldman στα έγγραφα υπεράσπισης, τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν «καμία βάση».

Οι δικηγόροι του Dodd δήλωσαν ότι άρχισε να αισθάνεται εξάντληση τον Απρίλιο του 2019 και ότι δεν είχε καμία υποστήριξη στη διαχείριση του φόρτου εργασίας του.

Ανέφεραν επίσης ότι αναγκαζόταν να κοιμάται σε ξενοδοχείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, αντί να κάνει μια διαδρομή 50 λεπτών με το τρένο ώστε να πάει σπίτι του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις Ανώτερο διευθυντικό στέλεχος τον είχε στηλιτεύσει μάλιστα λέγοντάς του ότι “ένας MD δεν θα έπρεπε να εργάζεται ένας MD δεν θα έπρεπε να εργάζεται με ωράρια κατώτερου υπαλλήλου.

Οι δικηγόροι του είπαν επίσης ότι η Goldman ευνοούσε ένα περιβάλλον δυσλειτουργικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τον Dodd, πολλοί από τους συναδέλφους του ήταν «κατεστραμμένοι και συναισθηματικά καταρρακωμένοι»

Υποστηρίζει επίσης ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της ασθένειάς του ήταν «καταστροφικός», καθώς λόγω των ιατρικών εξόδων δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειο του σπιτιού του και αναγκάστηκε να το πουλήσει.

naftemporiki.gr