Skip to main content

ΙΕΑ: Τα εύσημα στην Κίνα για το ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Ο στόχος τριπλασιασμού της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 είναι εφικτός, μετά από μια «θεαματική» χρονιά για τον κλάδο, εκτιμά ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής  του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Και τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν τουλάχιστον εν μέρει στην Κίνα, η οποία προσφέρει  υπηρεσία στον υπόλοιπο κόσμο», τονίζει ο Μπιρόλ και προσθέτει: «Η Κίνα όχι μόνο δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις αλλά και επειδή είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την κατάρρευση του κόστους, η οποία καθιστά την πράσινη ενέργεια όλο και πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα».

Σύμφωνα με τον IEA, η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήδη από το 2024, έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Για την Κίνα, ο άσος στο μανίκι όπως είναι γνωστό, είναι το πολύ χαμηλό κόστος ανάπτυξης. «Σε έναν κόσμο που διέπεται από ελεύθερο εμπόριο, εάν προσφερθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα να επιλέξουν τη φθηνότερη επιλογή, η επιλογή θα πέσει στην καθαρή ενέργεια».

Αισιόδοξες προβλέψεις

Η έκθεση του IEA περιέχει πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: στο βασικό σενάριο, η παγκόσμια δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 3.700 GW την περίοδο 2023-2028, η ηλιακή και η αιολική θα ξεπεράσουν την υδροηλεκτρική φέτος, την παραγωγή άνθρακα το επόμενο έτος και την πυρηνική ενέργεια έως το 2026. Το 2028 το μερίδιο παραγωγής  ενέργειας από ΑΠΕ θα είναι 25% παγκοσμίως, διπλάσιο σε σύγκριση με σήμερα.

Η Κίνα ρίχνει κατά 50% τις τιμές στους ηλιακούς συλλέκτες, κατακτώντας την αγορά της ΕΕ

Ήδη τώρα, εκτιμά ο Οργανισμός, το 96% των νέων χερσαίων φωτοβολταϊκών και αιολικών έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τις νέες μονάδες αερίου ή άνθρακα. Τα τρία τέταρτα είναι πιο ανταγωνιστικά από τα υπάρχοντα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύση.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ, εστιάζει σε μία από τις κύριες δεσμεύσεις που υπέγραψαν οι 198 χώρες που συμμετείχαν στο Cop28 τον Δεκέμβριο και τα συμπεράσματά της είναι ενθαρρυντικά: «Είμαστε στη σωστή τροχιά – τονίζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. «Ακόμη και μόνο εφαρμόζοντας τις σημερινές πολιτικές, προβλέπουμε ότι η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθεί δυόμισι φορές έως το 2028».

Εφικτός στόχος

Ο στόχος του τριπλασιασμού της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, φτάνοντας συνολικά τα 11.000 Gigawatts στον κόσμο, είναι επομένως «εφικτός».

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει επίσης να απογειωθούν στις αναδυόμενες χώρες, όπου η χρηματοδότηση έργων έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. «Χρειάζεται πρόοδος στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία», προτρέπει ο Μπιρόλ.

Ο IEA σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι υποσχέσεις της COP28 θα τηρηθού: «Έχουμε αρχίσει να παρακολουθούμε τις ενέργειες που θα αναληφθούν από κάθε χώρα στον κόσμο», σημειώνει  ο Μπιρόλ και προσθέτει ότι ο Διεθνής Οργανισμό σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο για την εφαρμογή όλων των στόχων της COP28, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την ενεργειακή απόδοση και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα».

Στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αλλαγή κατεύθυνσης που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες προκαλεί ελπίδα. «Το 2023 ήταν μια θεαματική χρονιά, πραγματικά ένα ορόσημο.Σε διάστημα μόλις ενός έτους, η παγκόσμια δυναμικότητα από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 50%, δηλαδή κατά πάνω από 500 Gigawatts: κάτι που ισοδυναμεί με ολόκληρη την ηλεκτρική ισχύ, από οποιαδήποτε πηγή, εγκατεστημένη στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία μαζί».

Σταθμοί ΑΠΕ που έχουν «κολλήσει»

Στην έκθεση, ο IEA επισημαίνει ότι πάνω από 3.000 Gigawatts ηλιακών και αιολικών σταθμών έχουν κολλήσει «στην ουρά», περιμένοντας σύνδεση, σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου οι μισοί  σταθμοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης:

Ο ΙΕΑ τονίζει ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα «θα πρέπει να διπλασιαστούν, υπερβαίνοντας τα 600 δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2030». Η έκθεση του IEA περιέχει πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: στο βασικό σενάριο, η παγκόσμια δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 3.700 GW την περίοδο 2023-2028, η ηλιακή και η αιολική θα ξεπεράσουν την υδροηλεκτρική φέτος, την παραγωγή άνθρακα το επόμενο έτος και την πυρηνική ενέργεια έως το 2026. Το 2028 το μερίδιο παραγωγής  ενέργειας από ΑΠΕ θα είναι 25% παγκοσμίως, διπλάσιο σε σύγκριση με σήμερα.

Ήδη τώρα, εκτιμά ο Οργανισμός, το 96% των νέων χερσαίων φωτοβολταϊκών και αιολικών έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τις νέες μονάδες αερίου ή άνθρακα. Τα τρία τέταρτα είναι πιο ανταγωνιστικά από τα υπάρχοντα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύση.