Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Εντάσσεται και επισήμως στην ομάδα των BRICS

REUTERS/Jason Lee

Η ομάδα των BRICS διευρύνεται πλέον με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αιθιοπίας

Μέλος των BRICS, του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, είναι πλέον η Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι το βασίλειο θα μελετούσε τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει «την κατάλληλη απόφαση».

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν είχε σημειώσει ότι ο όμιλος BRICS είναι «ένας ευεργετικός και σημαντικός δίαυλος» για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Η ομάδα των BRICS, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, διευρύνεται πλέον με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αιθιοπίας ως νέων μελών.

Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας έρχεται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της επέκτασης της επιρροής της Κίνας στη Σαουδική Αραβία.

Παρά τους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί όλο και περισσότερο τον δικό της δρόμο, ανησυχώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι λιγότερο αφοσιωμένη στην ασφάλεια του Κόλπου από ό,τι στο παρελθόν.