Skip to main content

Πετρέλαιο: Στα 80-85 δολ. «βλέπει» η Ρωσία το μπρεντ το επόμενο έτος

Στην Κίνα το 45%-50% των αποστολών ρωσικού αργού- Πόσο έχουν μειωθεί οι εξαγωγές προς την Ευρώπη

Η Ρωσία αναμένει ότι οι τιμές του μπρεντ θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 80 και 85 δολαρίων το βαρέλι το επόμενο έτος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η εκτίμηση βασίζεται στους υπολογισμούς πολλών αναλυτών και στις προβλέψεις για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο Νόβακ μιλώντας στο κρατικό κανάλι Rossiya 24.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν προχωρήσει σε περικοπές παραγωγής προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νόβακ, οι προσπάθειές τους δεν στοχεύουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο. «Στόχος μας είναι να εξισορροπήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση, ώστε ο κλάδος να λειτουργεί σταθερά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, ιδιαίτερα οι de facto ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο μετά την πτώση των τιμών του αργού. Παράλληλα, η Ρωσίας έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εξαγωγές στα 500.000 βαρέλια, από 300.000 βαρέλια προηγουμένως.

«Η Ρωσία συμμετέχει υπεύθυνα στη συμφωνία» για τη μείωση της παραγωγής, είπε ο Νόβακ. «Οι εταιρείες μας εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Οι παραγωγοί της Ρωσίας άλλαξαν σημαντικά τις υπερπόντιες δραστηριότητές τους τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκοντας νέες αγορές λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό και τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα και του πλαφόν στις τιμές που επέβαλε η G7.

Φέτος η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 45%-50% των αποστολών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, ενώ το μερίδιο της Ινδίας εκτοξεύτηκε στα ύψη, σε περίπου 40% από σχεδόν καθόλου δύο χρόνια νωρίτερα, ανέφερε επίσης ο Νόβακ, προσθέτοντας πως οι εξαγωγές προς την Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύουν όχι πάνω από το 5% των συνολικών προμηθειών της χώρας στο εξωτερικό φέτος. Τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 45%.