Skip to main content

Γερμανία: Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον προϋπολογισμό

Σολτς, Χάμπερ και Λίντνερ στην Bundestag REUTERS/Liesa Johannssen

Περικοπές σε επιδοτήσεις και δαπάνες

Η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό  για το 2024, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, και θα διατηρήσει τους τρέχοντες περιορισμούς του χρέους.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εξοικονομήσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ (18,33 δισεκατομμύρια δολάρια) στον βασικό της προϋπολογισμό, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ορισμένες επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα θα καταργηθούν, οι δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών θα μειωθούν και οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις θα μειωθούν.

«Προτεραιότητα σημαίνει να καταλάβουμε τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και τι όχι, μαζί. Πρόκειται επίσης για περικοπές και αποταμιεύσεις. Δεν μας αρέσει να τα κάνουμε αυτά, φυσικά, αλλά είναι απαραίτητα», είπε ο Σολτς.

Η Γερμανία θα περικόψει επίσης τις δαπάνες από το ταμείο της για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, το οποίο ήταν στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων.

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας, της προώθησης του πράσινου μετασχηματισμού της Γερμανίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

«Αυτοί οι τρεις στόχοι μας οδηγούν με αμετάβλητο τρόπο. Αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να καταφέρουμε να τους προσεγγίσουμε με σημαντικά λιγότερα χρήματα», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει επίσης το φρένο χρέους της, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2009.

Το φρένο χρέους περιορίζει το ύψος του δημόσιου χρέους και περιορίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας. Μπορεί να ανασταλεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία Covid-19.

Σολτς: Αναμένει σύντομα συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024

Οι δημοσιονομικές εντάσεις ξέσπασαν τον Νοέμβριο αφού το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να επανακατανείμει το αχρησιμοποίητο χρέος έκτακτης ανάγκης που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ήταν παράνομα.

Ο Σολτς είπε ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει μόνο τον τρέχοντα και τον επερχόμενο προϋπολογισμό, αλλά και τον τρόπο δημιουργίας και δημιουργίας περαιτέρω προϋπολογισμών.

Η απόφαση άνοιξε μια τρύπα αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον εθνικό προϋπολογισμό για το 2024, αναγκάζοντας τους εταίρους του συνασπισμού να επανεκτιμήσουν τα σχέδιά τους και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του φρένου χρέους.

Με πληροφορίες από CNBC