Skip to main content

Ε.Ε.: Κρίσιμη συμφωνία για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες τύπου Uber και Deliveroo

Πότε θα είναι οι υποχρεωμένες οι πλατφόρμες να τους αναγνωρίζουν πλήρη δικαιώματα υπαλλήλων

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία, που αφορά εκατομμύρια εργαζομένους σε πλατφόρμες τύπου Uber ή διανομής τροφίμων.

Η προσωρινή συμφωνία θα απαιτήσει από τις πλατφόρμες να δώσουν πλήρες καθεστώς υπαλλήλου στους περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζομένους που πληρούν τουλάχιστον 2 στους 5 όρους, οι οποίοι  υποδεικνύουν ότι η σχέση τους με τις εφαρμογές αντιστοιχεί σε αυτή ενός υπαλλήλου και όχι «συνεργάτη» ή αυτοαπασχολούμενο, ανέφερε η ΕΕ σε δήλωση. την Τετάρτη.

Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν: όρια στις αμοιβές των εργαζομένων, επίβλεψη απόδοσης, έλεγχο της κατανομής των καθηκόντων, έλεγχο των συνθηκών και των ωρών εργασίας και κανόνες σχετικά με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία οργάνωσης.

Η κατάσταση των ταχυμεταφορών και των οδηγών που χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως αυτές που προσφέρονται από την Uber Technologies Inc. και την Deliveroo Plc, έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης παγκοσμίως. Ενώ πολλές από τις εφαρμογές λένε ότι προσφέρουν στους οδηγούς τους ευελιξία και την ελευθερία της αυτοαπασχόλησης, στην πραγματικότητα οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν είναι αυτές ενός υπαλλήλου με εξαρτημένη εργασία.

«Πρόκειται για μια επαναστατική συμφωνία και το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες», τόνισε η Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι, συντάκτρια του Κανονισμού στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θέλουμε καλύτερα δικαιώματα για τους λιγότερο προστατευμένους εργαζόμενους στον κόσμο και έχουμε δίκαιο ανταγωνισμό για πλατφόρμες».

Άλλες υποχρεώσεις

Η συμφωνία θα απαιτεί επίσης από τις πλατφόρμες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους πότε γίνεται χρήση αλγορίθμων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τον τρόπο χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων, ανέφερε η δήλωση. Οι πλατφόρμες δεν θα επιτρέπεται να επεξεργάζονται ορισμένα είδη προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών συνομιλιών και πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπεράνει κανείς τη φυλή, τις πολιτικές απόψεις ή την κατάσταση της υγείας.

Εκπρόσωπος της Uber είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τις προσπάθειες για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες στην Ευρώπη», αλλά είπε ότι ελπίζει σε «νομική σαφήνεια» καθώς θα αναδύεται το τελικό κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μια έκδοση των κανόνων το 2021 για να παρέχει στους εργαζομένους ισχυρότερη προστασία που σχετίζεται με τις συμβάσεις εργασίας, όπως αμοιβή ασθενείας και επιδόματα ανεργίας. Με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της Επιτροπής, οι νέοι κανόνες θα στοίχιζαν στον κλάδο 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι περισσότεροι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Κάποιοι ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι οι αυστηρότεροι κανόνες απασχόλησης θα ωθήσουν τις πλατφόρμες σε περικοπές. Ένας παρόμοιος νόμος που ψηφίστηκε στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια ώθησε την Deliveroo να αποσυρθεί από τη χώρα και άλλες εφαρμογές παράδοσης τροφίμων να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η συμφωνία της Τετάρτης σε επίπεδο διαπραγματευτών θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωκοινοβουλίου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τους κανόνες στην εθνική νομοθεσία, ανέφερε η ΕΕ.