Skip to main content

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα»: Η Αργεντινή ξεκινάει «θεραπεία σοκ»- «Μπράβο» από ΔΝΤ

REUTERS/Agustin Marcarian

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα πρώτα δέκα μέτρα για να διορθωθεί η οικονομική κρίση

Η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής ξεκινάει τη «θεραπεία σοκ» που υποσχέθηκε ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, κατά 50% και πλέον έναντι του δολαρίου.

Η μεγάλη υποτίμηση είναι μέρος του πακέτου μέτρων σκληρής λιτότητας που ο Μιλέι πιστεύει ότι χρειάζεται η χώρα για να διορθωθεί η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες, με υψηλό πληθωρισμό, υψηλά δημόσια ελλείμματα και δυσβάστακτο κρατικό χρέος.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο προσπάθησε να εξηγήσει πώς η Αργεντινή βρέθηκε σε μια τόσο δεινή οικονομική κατάσταση, με έναν «εθισμό» στο χρέος, για το οποίο το μόνο φάρμακο είναι μια «θεραπεία σοκ», όπως είπε, προσθέτοντας ότι έχει κληρονομήσει τη χειρότερη κληρονομιά στην ιστορία της Αργεντινής και ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τον υπερπληθωρισμό, που θα μπορούσε κατά τον ίδιο να φθάσει το 15.000%.

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα», είπε πολλές φορές, απηχώντας τα λόγια του Μιλέι κατά την ομιλία του την Κυριακή. Παρουσίασε επίσης δέκα αρχικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να ταρακουνήσουν τη στάσιμη οικονομία, ξεκινώντας με την τεράστια υποτίμηση κατά 54% του πέσο και μειώνοντας τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης κατά το ήμισυ του αριθμού των υπουργείων, του περιορισμού των μεταφορών στις επαρχίες, της αναστολής των δημόσιων έργων και μείωση των επιδοτήσεων.

Οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν στο 2,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δήλωσε αργότερα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να εξαλείψει το επόμενο έτος το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων.

Ο «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Σε πρώτη φάση, κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο υπουργός, η υποτίμηση του πέσο και η μείωση των επιδοτήσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην ενέργεια αναπόφευκτα θα καταφέρουν πλήγμα στην αγοραστική δύναμη μεγάλου μέρους των πολιτών, το 40% των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει κοινωνικά προγράμματα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε θέσεις απασχόλησης και ότι θα ενισχύσει προγράμματα βοήθειας «σε αυτούς που τη χρειάζονται, χωρίς ενδιάμεσους», για παράδειγμα με «κάρτες σίτισης» (που θα εξασφαλίζουν την αγορά αγαθών με μειωμένες τιμές).

 Πώς σχολιάζει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτισε την Τρίτη το πακέτο «τολμηρών» μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής.

«Η αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων «θα συμβάλει να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα θέσει τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα οδηγεί ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 44 δισεκ. δολαρίων στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ωστόσο, πολλοί δυσπιστούν, θεωρώντας τις κινήσεις είτε ανεπαρκείς είτε δύσκολο να εφαρμοστούν — ή και τα δύο.