Skip to main content

Η JP Morgan, η άνοια και η χαμένη περιουσία 50 εκατομμυρίων δολαρίων

Μια δικαστική διαμάχη που αναδεικνύει ένα πρόβλημα που ανέκαθεν καραδοκούσε στη Wall Street, αλλά αυξάνεται σε έκταση καθώς η γενιά του baby boom συνταξιοδοτείται με αποθέματα πλούτου ρεκόρ

Μέχρι τη στιγμή που ο Πίτερ Ντόλτζερ υπέγραψε τα χαρτιά για να αναλάβει η JPMorgan τη διαχείριση της περιουσίας του, είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που κάλυπτε με τις δραστηριοτητες της μεγάλο μέρος των ΗΠΑ,  την είχε πουλήσει και είχε ποντάρει τα έσοδα σε μετοχές και πετρέλαιο, στοιχηματίζοντας στις αγορές.

Στα 78 του, όπως δήλωνε, η περιουσία του άξιζε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό που ακολούθησε τα επόμενα πέντε χρόνια, ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Η σύζυγος του Πίτερ, Γιουν, υποστήριξε ότι εξαρτιόνταν όλο και περισσότερο από τις συμβουλές της JPMorgan για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, βλέποντάς το να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο μηδέν. Κατέληξαν με 1,5 εκατομμύριο δολάρια, πουλώντας το διαμέρισμά τους στη Βοστώνη και μετακομίζοντας σε συγγενείς.

Στο δικαστήριο οι τυχόν ευθύνες της τράπεζας

Οι λεπτομέρειες για το πώς διαδραματίστηκαν τα πράγματα ξετυλίγονται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης , όπου εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο μια μεγάλη χρηματοπιστωτική εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν ένας πλούσιος πελάτης περιπέσει σε άνοια και οι επενδύσεις του χαθούν. Οι Ντόλτζερς προσέφυγαν πρώτοι, επιδιώκοντας να ανακτήσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

“Τους είχαμε 100% εμπιστοσύνη ότι θα διαχειριστούν τα περιουσιακά μας στοιχεία”, δήλωσε η 76χρονη Γιουν κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Bloomberg, από το διαμέρισμα της αδελφής της στη Βοστώνη. “Δεν περιμέναμε να μας δημιουργήσουν τεράστιο πλούτο αλλά τουλάχιστον να μας εξασφαλίσουν άνεση”.

Ο Πίτερ, 86 ετών σήμερα, δεν μπορεί να θυμηθεί πολλά από όσα συνέβησαν. Τα χέρια του έτρεμαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης καθώς προσπαθούσε να διηγηθεί το πώς ξεκίνησε την εταιρεία του.

Δικαστική πραγματογνωμοσύνη τον έκρινε ανίκανο να καταθέσει στη δίκη και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην την αμφισβητήσουν.

Οι κίνδυνοι των πλούσιων baby boomers, με γνωστική παρακμή

Η περίπτωση των Ντολτζερς, αναδεικνύει ένα πρόβλημα που ανέκαθεν καραδοκούσε στη Wall Street, αλλά αυξάνεται σε έκταση καθώς η γενιά του baby boom συνταξιοδοτείται με αποθέματα πλούτου ρεκόρ.

Οι λεγεώνες των boomers έχουν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα ώστε να θεωρούνται “αξιόπιστοι ” ή ” πεπειραμένοι ” επενδυτές γεγονός που τους επιτρέπει να αγοράζουν πιο επικίνδυνες, πολύπλοκες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με παχυλές προμήθειες για τους διαμεσολαβητές.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους πελάτες θα αντιμετωπίσουν αναπόφευκτα γνωστική παρακμή. Ο κλάδος δεν διαθέτει ένα επίσημο σύστημα για να ανιχνεύει πότε συμβαίνει αυτό.

“Αυτή η υπόθεση κραυγάζει για περισσότερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι φθίνουσες γνωστικές ικανότητες επηρεάζουν την ικανότητα των ηλικιωμένων για οικονομική λήψη αποφάσεων και ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση”, δήλωσε στο Bloombergη Ναόμι Καρπ, η οποία εργάστηκε ως αναλύτρια για το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών.

“Πρέπει να επιρρίψουμε μεγαλύτερη ευθύνη στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι σε θέση να εντοπίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια”.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη εκπαίδευση για το προσωπικό και τους διευθυντές ώστε να εντοπίζουν τις κόκκινες σημαίες και να παρεμβαίνουν, δήλωσε η ίδια.

Θα εξανεμιστεί και ό,τι απέμεινε;

Αν και οι Ντόλτζερς βασίζονται στον δικηγόρο γαμπρό τους,  για να τους εκπροσωπήσει, η μάχη απειλεί να εξανεμίσει τις υπόλοιπες αποταμιεύσεις τους.

Η JPMorgan έχει καταθέσει ανταγωγή, λέγοντας ότι οι κατηγορίες δεν έχουν βάση και πιέζοντας τους να πληρώσουν τα διογκούμενα δικαστικά έξοδα, καθώς και άλλες απροσδιόριστες αποζημιώσεις.

Το ζευγάρι δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, υποστηρίζει η εταιρεία, επειδή ο Πίτερ υπέγραψε μια επιστολή το 2015, πιστοποιώντας την εμπειρία του και το ενδιαφέρον του να προβεί σε υπέρογκα και ριψοκίνδυνα στοιχήματα σε συμπράξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με την πάροδο των ετών, εκπρόσωποι της JPMorgan τον βοήθησαν να επεκτείνει αυτές τις επενδύσεις, δανείζοντάς του εκατομμύρια δολάρια για να αξιοποιήσει επιπλέον τα κέρδη ενώ προχώρησαν σε αναδιάρθρωση χρέους που επιδείνωσε την κατάστασή του, σύμφωνα με την αγωγή του ζευγαριού.

Η Γιουν, μια Κορεάτισσα μετανάστρια με πτυχίο στις καλές τέχνες, θυμάται ότι ο σύζυγός της της έλεγε μετά από συναντήσεις του με την τράπεζα ότι δεν καταλάβαινε όσα λέγονταν. Ούτε και εκείνη.

“Η JPMorgan πρότεινε επανειλημμένα στον κ. Ντόλτζερ να διαφοροποιήσει και να μειώσει τη συνολική του έκθεση”, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. “

Οι επικίνδυνοι τίτλοι MLP, και η υπογραφή μιας «παγίδας»

Το 2014 ο Πίτερ και ένας ανερχόμενος τότε υπάλληλος της JPMorgan, και νυν διευθύνων σύμβουλος  ο Τζέιμς Μπέικερ, κανόνισαν να μεταφέρουν στην τράπεζα χαρτοφυλάκιο του Ντόλτζερ, με εξαιρετικά ευμετάβλητους τίτλους MLP (master limited partnerships – ετερόρρυθμες εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστήρια και συνδυάζουν τα φορολογικά ευεργετήματα της ετερόρρυθμης εταιρείας με τη ρευστότητα που προσφέρει η εισαγωγή τους στις αγορές).

Μόλις είχε διαγνωστεί με άνοια

Την 1η Οκτωβρίου του 2015, ο Πίτερ υπέγραψε ένα έγγραφο τριών σελίδων, που προειδοποιούσε μεν ότι η έκθεσή του σε MLP ήταν μεγαλύτερη από το συνιστώμενο και τον παρότρυνε να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του, αλλά έγραφε επίσης ότι JPMorgan, ήταν πρόθυμη να χειριστεί την επένδυση εφόσον ο Πίτερ υπέγραφε μια επιστολή που απαλλάσσει την τράπεζα από οποιαδήποτε ευθύνη.

Λίγες ημέρες πριν την υπογραφή ο Ντόλτζερ, είχε βγεί από το νοσοκομείο, με διάγνωση  «Παρανοϊκός ιδεασμός – Γνωστικά ελλείμματα – Άνοια» με την κατάστασή του να χειροτερεύει έκτοτε.

Η  Γιούν είπε ότι κάποτε πίστευε ότι τα χρήματα από τα οποία ζούσαν εκείνη και ο σύζυγός της προέρχονταν από κέρδη που παρήγαγαν οι τιτλοι MLPs, αλλά ότι αργότερα έμαθε ότι ξόδευαν το κεφάλαιό τους. Η καταγγελία τους που κατατέθηκε στο δικαστήριο περιγράφει επίσης άλλα προβλήματα στα οικονομικά τους. Σε μερικά χρόνια, πλήρωσαν περισσότερα από 400.000 $ σε τόκους για τα δάνεια της JPMorgan και μερικές φορές περισσότερα από 250.000 $ σε συμβουλευτικές αμοιβές στην τράπεζα και στο Chickasaw.

Το ζευγάρι έθεσε το σπίτι του στη Βοστώνη προς πώληση και μετακόμισε με την κόρη του Yoon στο Νιου Τζέρσεϊ. Τότε ήταν που τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να ερευνούν. “Τρομοκρατήθηκα από αυτό που είδα”, δήλωσε ο Τζέιμς Σεριτάλ, γαμπρός της Γιουν και δικηγόρος που εκπροσωπεί το ζευγάρι.

Η αγωγή που κατέθεσε για το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι η JPMorgan υπερεκτίμησε τον πλούτο και τις επενδυτικές ικανότητες του Πίτερ σε μια βιασύνη να προσεταιριστεί έναν πελάτη , και στη συνέχεια τον κράτησε στα MLPs δανείζοντάς του χρήματα για να αποκομίσει υψηλές αμοιβές διαχείρισης και τόκους.

naftemporiki.gr