Skip to main content

Oι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φρένο στην Κίνα – Αλλά τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία επενδύουν σε αυτήν

REUTERS/Florence Lo/Illustration

Οι αμερικανικοί θεσμικοί επενδυτές έχουν έκθεση 70 δισ. δολ. στους κολοσσούς της Κίνας, που η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει επιθετικά

Οι ΗΠΑ θέλουν να «χτυπήσουν» τις επενδύσεις στην Κίνα. Αλλά έχουν ένα πρόβλημα. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της χώρας έχουν σημαντικότατη έκθεση στον ασιατικό δράκο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το CNBC η πλειονότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων των ΗΠΑ, όπως επίσης πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, έχουν δεσμεύσει κεφάλαια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ακόμη και στις πλέον ευαίσθητες τεχνολογίες.

Οι σχέσεις παγώνουν, οι επενδύσεις θερμαίνονται

Έκθεση της Future Union, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, αναφέρει ότι οι 74 μεγαλύτεροι επενδυτές έχουν τοποθετήσει περισσότερα από 70 δισ. δολάρια σε εταιρείες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, μέσω περισσότερων από 1.100 επενδύσεων σε funds, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με έκθεση σε κινεζικούς διαδικτυακούς κολοσσούς, όπως η ByteDance (δημιουργό του TikTok), η Tencent και η Alibaba.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μία περίοδο επιδείνωσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων και έντονων ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την εθνική ασφάλεια, το εμπόριο και την άμυνα.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και το Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο έγινε σε καλό κλίμα, τα εμπόδια, ο ανταγωνισμός και η αμοιβαία καχυποψία επιμένουν. Από τα 74 συνταξιοδοτικά ταμεία που αναφέρονται στην έκθεση, τα 3/4 πραγματοποίησαν επενδύσεις τους τελευταίους 36 μήνες. Το 40% τοποθέτησε κεφάλαια μέσα στους 12 τελευταίους μήνες.