Skip to main content

Τσάρλι Μάνγκερ: «Πολύ προσεκτικός» -ίσως και λίγο τσιγγούνης-για να μην γίνει δισεκατομμυριούχος

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν έχει κάποιο μυστικό επιτυχίας - Απλώς απέφευγε τις αποτυχίες

Υπάρχει κάποιο άγνωστο μυστικό για την επίτευξη της επιτυχίας ενός δισεκατομμυριούχου; «Δεν ξέρω κανένα , δήλωσε ο Τσάρλι Μάνγκερ στην Becky Quick του CNBC σε μια συνέντευξη λίγο πριν πεθάνει, τον περασμένο μήνα, η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί στα 100ά γενέθλιά του τον Ιανουάριο.

«Κατάφερα να αποφύγω τις αποτυχίες ακριβώς επειδή στόχος μού ήταν να της αποφεύγω» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway,  Μάνγκερ. “Αν μου δείξεις τον λάθος τρόπο να παίζω πόκερ, τότε θα τον αποφύγω. Αν μου μάθεις τον λάθος τρόπο να κάνω κάτι άλλο, θα το αποφύγω. Έχω αποφύγει πολλά, επειδή είμαι τόσο προσεκτικός»

Ο Μάνγκερ πέρασε τη ζωή του “αποφεύγοντας τις παγίδες”, όπως το ότι ζούσε στο ίδιο ταπεινό σπίτι για 70 χρόνια, αρνούμενος να ακολουθήσει τους πλούσιους φίλους του που έχτιζαν μέγαρα μέγαρα.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάνγκερ ζούσε στο ίδιο σπίτι για 70 χρόνια: Γιατί τα χλιδάτα σπίτια κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους

«Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, [τα φανταχτερά σπίτια] κάνουν το άτομο λιγότερο ευτυχισμένο, όχι περισσότερο», είπε.

Η γενικότερη αίσθηση της επιφυλακτικότητάς τεκμηριωνόταν , από την προσωπική του περιφρόνηση για τον “τζογαδόρικο” χαρακτήρα των κρυπτονομισμάτων μέχρι τις γενικά “συντηρητικές” αποφάσεις του για τις δαπάνες.

“Κρυπτογραφικό σ…”.

Όσον αφορά το κρυπτονόμισμα: «Μερικές φορές το αποκαλώ “crypto crappo” (σσ: ανοησία) Μερικές φορές το αποκαλώ “κρυπτογραφικό σ…”. Είναι απλά γελοίο ότι κάποιος αγοράζει αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Μάνγκερ στο CNBC τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας: «Είναι εντελώς τρελός, ηλίθιος τζόγος».

Όσον αφορά τις αποφάσεις του για τις δαπάνες, η τάση του για πρακτικότητα ξεπερνούσε το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο.

Καλυτερα ταξίδι με λεωφορείο, αν κάτσει ευκαιρία

Κάποτε, όταν ο Γουόρεν Μπάφετ – μακροχρόνιος φίλος και συνεργάτης του Μάνγκερ στην Berkshire Hathaway – χρειάστηκε να αντικαταστήσει ένα τζετ της εταιρείας, απευθύνθηκε εγγράφως στους μετόχους για να δικαιολογήσει την τιμή των 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς ο Μάνγκερ θεώρησε την αγορά σπάταλη,

«Η αντίληψή του για ταξίδια με στυλ είναι ένα κλιματιζόμενο λεωφορείο, μια πολυτέλεια στην οποία προχωράει μόνο όταν ισχύουν τιμές ευκαιρίας», έγραψε ο Μπάφετ.

Πράγματι, η αποφυγή των προφανών κινδύνων, της επιπολαιότητας και των “τρελών” καταστάσεων ήταν καθοριστική για την οικονομική επιτυχία και τη μακροζωία του Μάνγκερ, όπως δήλωσε ο ίδιος στο CNBC τον περασμένο μήνα.

«Αποφύγετε την τρέλα με κάθε κόστος επέμεινε. «Είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσει κανείς στην τρέλα. Απλά αποφύγετε το, αποφύγετε το, αποφύγετε το».

naftemporiki.gr