Skip to main content

Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια από την G7

Τα ρωσικά διαμάντια είναι ένας από τους τελευταίους πόρους που δεν έχουν εγκριθεί από την G7

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να επιβάλουν απευθείας απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών από τον Ιανουάριο, ενώ εισάγουν ένα σύστημα εντοπισμού διαμαντιών κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Τα διαμάντια είναι ένας από τους τελευταίους πόρους της Ρωσίας που δεν έχουν εγκριθεί από την G7, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη από την πώλησή τους μπορούν να καταλήξουν στο πολεμικό σεντούκι του Κρεμλίνου.

Την Τετάρτη, οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν να «θέσουν περιορισμούς στις εισαγωγές μη βιομηχανικών διαμαντιών, που εξορύσσονται, μεταποιούνται ή παράγονται στη Ρωσία, έως την 1η Ιανουαρίου 2024, ακολουθούμενοι από περαιτέρω σταδιακούς περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών που έχουν υποστεί επεξεργασία σε τρίτες χώρες με στόχο την 1η Μαρτίου , 2024», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι χώρες που εισάγουν ακατέργαστα διαμάντια στο πλαίσιο της G7 πρόκειται να δημιουργήσουν «έναν ισχυρό μηχανισμό επαλήθευσης και πιστοποίησης βάσει ιχνηλασιμότητας για ακατέργαστα διαμάντια» έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024, αποφάσισαν.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια τον Απρίλιο του 2022 και η ΕΕ έχει συζητήσει εδώ και καιρό να επεκτείνει τις κυρώσεις της ώστε να τα συμπεριλάβει. Ωστόσο, το Βέλγιο, σημαντικό κέντρο εμπορίας διαμαντιών λόγω Αμβέρσας, εμπόδισε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, υποστηρίζοντας ότι μόνο μια απαγόρευση της G7 θα ήταν αποτελεσματική για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της G7 να κόψουν τα ρωσικά έσοδα από διαμάντια, τα οποία χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν.

Τώρα, «το Βέλγιο καλωσορίζει το σύστημα εντοπισμού που ανακοινώθηκε από την G7. Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να μειωθεί σημαντικά η ροή χρημάτων από το εμπόριο διαμαντιών προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχεδιάζεται επίσης αυστηρότερη συμμόρφωση και επιβολή του πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο. Το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο ισχύει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά ορισμένοι έμποροι έχουν παρακάμψει τον κανόνα προσφέροντας μεγαλύτερα ποσά.

Εναπόκειται πλέον στις χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν για το 12ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει τις κυρώσεις με τα διαμάντια.

Με πληροφορίες από Politico