Skip to main content

Hall of Shame : Οι απατεώνες της λίστας του Forbes

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. REUTERS/Eduardo Munoz

Το Forbes αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά της φήμης και της επιτυχίας

Η λίστα του Forbes 30 Under 30 περιλαμβάνει τους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Τώρα ξεκίνησε η αποκαθήλωση. Το περιοδικό αναγνώρισε ότι υπήρχαν κάποιες επιλογές «που θα θέλαμε να μπορούσαμε να πάρουμε πίσω. Πολλοί από όσους μπήκαν στους 30 Under 30,  έγιναν τιτάνες της τεχνολογίας, CEOs ή ακόμη και δισεκατομμυριούχοι. Κάποιοι απεδείχθησαν άχρηστοι ή ακόμη χειρότερα».

Το Forbes αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά της φήμης και της επιτυχίας με την πρώτη του λίστα “Hall of Shame”, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη λαμπρή ιστορία του.

 Sam Bankman-Fried και Caroline Ellison

Στην κορυφή του Hall of Shame -της «λίστας της ντροπής»- βρίσκεται ο Sam Bankman-Fried, ο συνιδρυτής  του ανταλλακτήριου κρυπτονομισμάτων FTX, ο οποίος ήταν στη λίστα 30 Under 30το 2021.

Το Forbes είχε υπολογίσει την καθαρή περιουσιακή αξία  του 29χρονου τότε ισχυρού παίκτη σε περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια – μόνο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε βγάλει τόσα χρήματα τόσο νέος.

Μέχρι που η έκθεση του CoinDesk πέρυσι έδειξε πώς η FTX  μετέφερε εν κρυπτώ και παρανόμως κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν τοποθετήσει επενδυτές του FTX στην επενδυτική του εταιρεία Alameda Research. Λίγες ημέρες αργότερα, η FTX κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Bankman-Fried και άλλα στελέχη είχαν χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια των πελατών για πολυτελή διαβίωση και ακίνητα. Ο Bankman-Fried καταδικάστηκε για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας αυτό το μήνα  με ποινές 110 ετών στη φυλακή.

Η πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, Caroline Ellison, κατέθεσε εναντίον του αφού δήλωσε ένοχη για επτά αδικήματα.

Και η Ellison βρισκόταν στην κατάταξη των 30 Under 30 του Forbes ,το 2022 – και πλέον μπήκε στο Hall of Shame.

Martin Shkreli

Ο Martin Shkreli γνωστός και ως “Pharma Bro”, εμφανίστηκε στη λίστα των 30 Under 30 το 2013 -Μια δεκαετία αργότερα μεταπηδά στο Forbes Hall of Shame.

Έγινε πασίγνωστος όταν ανέβασε την τιμή φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων από 17,50 δολάρια σε 750 δολάρια!

Τελικά καταδικάστηκε και, εξέτισε φυλάκιση τεσσάρων ετών για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων και απόπειρα χειραγώγησης  μετοχής.

Charlie Javice

Το 2019 στην τιμητική λίστα μπήκε και η Charlie Javice,. Είχε ιδρύσει startup με το όνομα Frank που υποτίθεται ότι βοηθούσε τους φοιτητές να λάβουν οικονομική βοήθεια. Το 2021 πωλήθηκε στην JP Morgan Chase έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε 4,25 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε η τράπεζα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι η Javice εξαπάτησε την JP Morgan. Η Frank είχε στην πραγματικότητα περίπου 250.000 χρήστες. Η ίδια έχει δηλώσει αθώα στις κατηγορίες που περιλαμβάνουν απάτη και συνωμοσία.

Nate Paul

Στο Hall of Shame και ο Nate Paul, επενδυτής ακινήτων του οποίου η επιχείρηση αποτιμήθηκε σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια πριν κατηγορηθεί για ψεύδη, απάτη και συνωμοσία τον Ιούνιο.

Lucas Duplan

Ο Lucas Duplan ίδρυσε την εταιρεία fintech Clinkle, η οποία άντλησε 30 εκατομμύρια δολάρια από τους Peter Thiel και Andreessen Horowitz – πριν όλα ανατιναχθούν, όπως ανέφερε το Business Insider το 2014.

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για πληρωμές μέσω κινητού δεν απέδωσε ποτέ ένα  λειτουργικό προϊόν, οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν και οι επενδυτές απαίτησαν τα χρήματά τους πίσω.

Cody Wilson

Ο ακτιβιστής για την υπεράσπιση της οπλοκατοχής Cody Wilson βρίσκεται επίσης στο Hall of Shame. Ενώ ήταν φοιτητής νομικής, έγινε διάσημος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σχεδίων που επέτρεπαν σε οποιονδήποτε να εκτυπώσει τρισδιάστατα ένα λειτουργικό όπλο. Το 2019 όμως, καταγράφηκε ως σεξουαλικός παραβάτης αφού πλήρωσε 500 δολάρια για να κάνει σεξ με ένα 16χρονο κορίτσι.

Steph Korey

Η Steph Korey, συνιδρύτρια της Away, μιας εταιρείας κατασκευής αποσκευών, βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου το 2018, προτού το δημοσίευμα του The Verge αναφέρει ότι εκφόβιζε συναδέλφους και επέβαλε σκληρό φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα την παραίτησή της.

James O’Keefe

Ο James O’Keefe, ο ιδρυτής του συντηρητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Project Veritas, απομακρύνθηκε τον Φεβρουάριο μετά από 13 χρόνια θητείας, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δωρεών για ιδιωτικούς σκοπούς, όπως πτήσεις με ιδιωτικό τζετ.

Phadria Prendergast

Και τέλος είναι η Phadria Prendergast,  η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Women Of The City Magazine, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ταχύτερα αναπτυσσόμενο γυναικείο περιοδικό στην Ευρώπη, η οποία μπήκε στη λίστα του 2023.

Κατά ειρωνεία της τύχης, ήταν μια έρευνα του Forbes,  που αποκάλυψε ότι ζητούσε από πελάτες χρήματα, ώστε να τους διασφαλίσει δημοσιότητα, κάτι πάντως που η ίδια έχει αρνηθεί.

naftemporiki.gr