Skip to main content

Πετρέλαιο: Το «γλειφιτζούρι» της Σαουδικής Αραβίας μετατρέπεται σε «γλειφιτζούρι» του ΟΠΕΚ+

REUTERS/Angus Mordant

Συμφωνία για νέες περικοπές στην παραγωγή

Oι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, μετά την πτώση των τιμών του αργού και τις προβλέψεις για πλεόνασμα το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές των πρακτορείων Reuters και  Bloomberg

Σημειώνεται ότι οι προοπτικές για το πετρέλαιο έχουν αποδυναμωθεί τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω άφθονων αποθεμάτων και ενός δύσκολου οικονομικού κλίματος. Η τιμή θα μπορούσε όμως να υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο έτος, οπότε και αναμένεται απότομη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης.

Ειδικότερα,η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, που αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, πραγματοποίησαν συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσουν την παραγωγή του 2024 εν μέσω ανησυχιών ότι η αγορά αντιμετωπίζει ένα πιθανό πλεόνασμα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του οργανισμού τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στη συνεδρίαση σε επιπρόσθετες περικοπές ύψους 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Αυτή η μείωση έρχεται παράλληλα με την αναμενόμενη ανανέωση για το επόμενο έτος του εθελοντικού περιορισμού της παραγωγής που εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία.  Από τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε μια επιπλέον εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον υπουργό Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν να χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως «γλειφιτζούρι». «Βάζουμε τη γαρνιτούρα στο γλυκό με αυτό που κάναμε», έχει δηλώσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής και αναμένεται να την ψηφίσουν στη συνέχεια της διαδικτυακής συνεδρίασης.

Οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών επιπέδων παραγωγής, θα ανακοινωθούν ξεχωριστά από κάθε χώρα και όχι στο συνηθισμένο ανακοινωθέν του ΟΠΕΚ+.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει ασκήσει πιέσεις στον ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω περιορισμό της παραγωγής μετά την πτώση των τιμών του αργού πάνω από 10% από τα υψηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Η επιπλέον μείωση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα δίνει έτσι στο Ριάντ αυτό που ζητούσε, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη μείωση θα μπορούσε να αποτρέψει το πλεόνασμα πετρελαίου που προβλέπεται για τις αρχές του επόμενου έτους.

Μετά από μια εβδομάδα προπαρασκευαστικών συνομιλιών φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί οι εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής ορισμένων αφρικανικών χωρών, οι οποίες οδήγησαν την αρχική συνεδρίαση σε αναβολή, σχολιάζει το πρακτορείο.

«Αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύει τη συνοχή του ΟΠΕΚ+, είναι σίγουρα αυτή η απόφαση που έχουμε σήμερα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Μάλεκ της JPMorgan Chase. Όπως είπε, έτσι το «γλειφιτζούρι» της Σαουδικής Αραβίας έχει μετατραπεί στο «γλειφιτζούρι του ΟΠΕΚ+».

Βέβαια, η νέα μείωση του ΟΠΕΚ+ κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ισοδυναμεί μόνο με τη μισή ποσότητα σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τη  Αρμίτα Σεν της Energy Aspects. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες είναι ήδη κάτω από τους στόχους τους, εξήγησε.

Πάντως λείπουν ακόμα βασικές λεπτομέρειες, σημείωσε από την πλευρά του ο Τζιοβάνι Στάνοβο της UBS.