Skip to main content

Η Ιαπωνία φημίζεται για τα άδεια σπίτια της- Η Airbnb θέλει να τα γεμίσει με τουρίστες

Περίπου 8,49 εκατ. τα άδεια σπίτια της χώρας

«Akiya» ονομάζονται στην ιαπωνική γλώσσα τα άδεια σπίτια και αποτελούν μία μεγάλη πληγή για τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, η Ιαπωνία έχει περίπου 8,49 εκατομμύρια «akiya»

Πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί καθώς ο πληθυσμός της Ιαπωνίας συρρικνώνεται και γερνά. Συνήθως βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, μερικές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν πηγαίνοντας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Καθώς κανείς δεν ζει σε αυτά τα σπίτια, δεν υπάρχει ιδιαίτερο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες τους να τα συντηρήσουν, καθώς τα ίδια τα κτίρια συνήθως δεν είναι μεγάλης αξίας. Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπάθησε να προσφέρει κίνητρα σε Ιάπωνες και ξένους πολίτες που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν σε αυτές τις περιοχές και να αγοράσουν τη γη.

Ωστόσο, ο αριθμός των «akiya» αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με το ερευνητικό ινστιτούτο Nomura να προβλέπει ότι τουλάχιστον το 30% των σπιτιών στην Ιαπωνία θα έχει εγκαταλειφθεί μέχρι το 2033.

Μπροστά σε αυτή την εγκατάλειψη, έρχεται η Airbnb φιλοδοξώντας να πείσει τους ιδιοκτήτες ότι μπορούν να μετατρέψουν τα εγκαταλειμμένα σπίτια τους σε τουριστικά αξιοθέατα και πηγή εισοδήματος. «Μπορεί να αποτελέσουν μια καλή πηγή εισοδήματος αφού οι άνθρωποι συνταξιοδοτηθούν. Εάν οι ιδιοκτήτες αδρανών περιουσιακών στοιχείων τα ανακαινίσουν και τα μετατρέψουν σε καταλύματα, αυτό θα ήταν μια λύση», δήλωσε ο επικεφαλής της Airbnb για την Ιαπωνία, Yasuyuki Tanabe, στο Nikkei.

Η Airbnb ελπίζει να συνεργαστεί με επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να επενδύσουν στις ανακαινίσεις, πρόσθεσε. «Ο αριθμός των akiya αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Πολλά από αυτά είναι πολύ καλά για να εγκαταλειφθούν. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την ασφάλεια εάν αφεθούν αφύλακτα».

Η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα «kominka», όπως ονομάζονται τα ξύλινα παραδοσιακά σπίτια, τα οποία πιστεύει ότι θα προσελκύσουν ξένους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας.

Ο Tanabe είπε επίσης ότι η εταιρεία «εμβαθύνει τους δεσμούς» της με μια ένωση που διατηρεί αυτά τα σπίτια και έχει δωρίσει περίπου 1 εκατ. δολάρια στον οργανισμό.