Skip to main content

Σουηδία: Καταβαραθρώνεται ο κλάδος της κατασκευής κατοικιών

REUTERS/Ints Kalnins

Μετά την πτώση της αξίας των σπιτιώνς και την αύξηση του κόστους δανεισμού

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, μειώθηκε ο αριθμός της κατασκευής νέων κατοικιών στη Σουηδία, μετά την πτώση της αξίας τους και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Το εννεάμηνο, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται περίπου 20.950 νέες κατοικίες, δηλαδή 55% λιγότερες από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ιστορικό χαμηλό από το 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Παρασκευή.

Η κατασκευή τους αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο έτος

Η Σουηδία πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, τα οποία πιθανότατα θα αναθεωρηθούν σημαντικά λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή των σχετικών στοιχείων, έρχονται εν μέσω προειδοποιήσεων από τον κλάδο ότι η βουτιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας περικοπές θέσεων εργασίας και σε επιδείνωση της έλλειψης κατοικιών.

Απολογισμός από την εταιρεία Byggfakta, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, εκτιμούσε την κατασκευή περίπου 22.000 κατοικιών ετησίως, δηλαδή λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού που πιστεύουν οι αρχές ότι απαιτείται για να ανταπεξέλθει η ζήτηση.

Η ύφεση πρόκειται επίσης να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Σουηδίας, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και απασχολεί περίπου 350.000 άτομα. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η σκανδιναβική χώρα θα δει την παραγωγή της να συρρικνώνεται επί δύο συνεχόμενα έτη.

naftemporiki.gr