Skip to main content

Γιατί οι επενδυτές βιάζονται να εγκαταλείψουν το δολάριο

«Οι εκροές των τελευταίων δύο εβδομάδων υποδηλώνουν μία ραγδαία αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για δολάριο»

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια έτους οι επενδυτές πωλούν τα δολάριά τους, καθώς στοιχηματίζουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και θα προχωρήσει σύντομα σε πολλαπλές επιτοκιακές μειώσεις.

Διαχειριστές κεφαλαίου έχουν ρευστοποιήσει αυτό τον μήνα το 1,6% των ανοικτών θέσεών τους σε δολάριο, στις μεγαλύτερες μηνιαίες εκροές από πέρυσι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη State Street, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 40 τρισ. δολαρίων.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις

Από τις 3 Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι διαχειριστές έχουν προβεί σε σημαντικές ρευστοποιήσεις σε δολάρια σε ημερήσια βάση.

Η στάση αυτή οδήγησε το δολάριο στη χειρότερη μηνιαία επίδοση σε διάρκεια έτους τον Νοέμβριο, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι πωλήσεις δολαρίων από τους διαχειριστές ενεργητικού μόλις άρχισαν στο πλαίσιο μίας μακροπρόθεσμης τάσης μείωσης του αμερικανικού ενεργητικού μεταξύ των επενδυτών.

«Οι εκροές των τελευταίων δύο εβδομάδων υποδηλώνουν μία ραγδαία αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για δολάριο», αναφέρει ο Μάικλ Μετκάλφ, επικεφαλής μακροστρατηγικής της State Street. «Oι επενδυτές σκέφτονται ότι εάν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, δεν θα χρειαστεί να διακρατούν πολλά δολάρια», σημειώνει.

Υπήρξαν μόνο έξι τέτοιου είδους ραγδαίες εκροές στη διακράτηση δολαρίου στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη State Street. To τελευταίο επεισόδιο συνέβη πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι καλαθιού με έξι νομίσματα, υποχώρησε περίπου 10% από τα τέλη Ιανουαρίου.

Συνέχιση της εξασθένησης

Ωστόσο, ο Μετκάλφ επισημαίνει ότι, παρά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, οι διαχειριστές κεφαλαίου εξακολουθούν να συστήνουν θέση overweight για το δολάριο συγκριτικά με άλλα νομίσματα, ένδειξη ότι η εξασθένηση του δολαρίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Το αμερικανικό νόμισμα παρουσίασε μία εντυπωσιακή άνοδο πέρυσι, τροφοδοτούμενη από τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο δείκτης δολαρίου είχε ενισχυθεί 19%, προτού χάσει έδαφος απότομα στο τέταρτο τρίμηνο.

Φέτος, το διάστημα μεταξύ Ιουλίου – Οκτωβρίου ενισχύθηκε περισσότερο από 7%, καθώς η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας ώθησε την απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων σε υψηλό 16ετίας και έπεισε τους επενδυτές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει αλλάξει το αφήγημα αυτό.

Διαχειριστές κεφαλαίου δείχνουν προτίμηση στο ιαπωνικό γιεν, το καναδικό δολάριο και μία σειρά από νομίσματα χωρών της Λατινικής Αμερικής.