Skip to main content

Λαγκάρντ: «Εγώ του τα ‘λεγα για τα κρυπτονομίσματα…»

EPA/RONALD WITTEK

Η «περιπέτεια» του γιου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και η απέχθειά της για τα crypto

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι ο γιος της έχασε “σχεδόν όλες” τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα παρά τις «άπειρες προειδοποιήσεις» της.

Η Λαγκάρντ καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον των κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα κερδοσκοπικά, άχρηστα και εργαλείο που χρησιμοποιείται από εγκληματίες για παράνομες δραστηριότητες.

“Με αγνόησε βασιλικότατα, κάτι που είναι το προνόμιό του”, δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε φόρουμ με φοιτητές στη Φρανκφούρτη. “Και έχασε σχεδόν όλα τα χρήματα που είχε επενδύσει.

“Δεν ήταν πολλά, αλλά έχασε περίπου το 60%”, πρόσθεσε η Λαγκάρντ. “Έτσι, όταν στη συνέχεια του μίλησα ξανά, δέχτηκε απρόθυμα ότι είχα δίκιο”.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δύο γιους γύρω στα 30, αλλά δεν είπε σε ποιον αναφερόταν.

Η -μη-σχέση της ΕΚΤ με τα κρυπτονομίσματα

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία τόσο για την προστασία των καταναλωτών που δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο όσο και για να κλείσει το παραθυράκι για ξέπλυμα χρήματος και της διοχέτευσης κεφαλαίων σε τρομοκράτες.

Οι ανησυχίες ότι τα νομίσματα που εκδίδονται από ιδιώτες θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το κρατικό χρήμα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα ψηφιακού ευρώ, αλλά η τράπεζα βρίσκεται ακόμη χρόνια μακριά από την έκδοση οποιουδήποτε ψηφιακού χρήματος.

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ ξεκίνησε τη “φάση προετοιμασίας” αλλά δήλωσε ότι θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια προτού να είναι σε θέση να αποφασίσει αν θα το κυκλοφορήσει ή όχι.

“Έχω, όπως μπορείτε να καταλάβετε, κάκιστη γνώμη για τα κρυπτονομίσματα”, δήλωσε η Λαγκάρντ. “Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επενδύουν τα χρήματά τους όπου θέλουν, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κερδοσκοπούν όσο θέλουν, (αλλά) οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν σε εγκληματικά κυρωμένες συναλλαγές και επιχειρήσεις”.

naftemporiki.gr