Skip to main content

OpenAI – Sam Altman: Ένα σίριαλ 100 ωρών σε απευθείας μετάδοση (infographic)

Απολύθηκε την Παρασκευή, επέστρεψε την Τετάρτη - 100 ώρες πλήρους σύγχυσης σε ένα infographic

Ο Sam Altman ήταν στο Λας Βέγκας για το μεγαλύτερο πάρτι του Σαββατοκύριακου, τον αγώνα της Formula 1, όταν άνοιξε τον σύνδεσμο Google Meet που θα πυροδοτούσε μια εταιρική σύγκρουση κορυφής για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Τον τελευταίο χρόνο με την κυκλοφορία του ChatGPT είχε γυρίσει όλο τον κόσμο συναντώντας προέδρους και πρωθυπουργούς, διαμορφώνοντας την παγκόσμια ατζέντα για την πολιτική τεχνητής νοημοσύνης. Και είχε πετύχει να συγκεντρώσει κεφάλαια, που εκτίνασσαν την αποτίμηση της OpenAI στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα άκουγε.

Ο Ilya Sutskever, ο λαμπρός, εκκεντρικός ερευνητής AI του οποίου η πρόσληψη πριν από οκτώ χρόνια είχε βάλει το OpenAI στον χάρτη, ενημέρωσε στη βιντεοκλήση τον Altman ότι ο ίδιος και ακόμ 3 μέλη του ΔΣ αποφάσισαν να τον απολύσουν καθώς δεν ήταν πάντα «ειλικρινής» στην επικοινωνία μαζί του. Δεν δόθηκε καμία άλλη εξήγηση. Λίγη αργότερα, είχε κλειδωθεί έξω από τον υπολογιστή του και η κάρτα εισόδου του είχε απενεργοποιηθεί. Ήταν Παρασκευή βράδυ.

Ακολούθησε ένα «σίριαλ» 100 ωρών, κατά το οποίο ο Greg Brockman, πρόεδρος της OpenAI και στενός φίλος του Altman παραιτήθηκε, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και η Microsoft, πίεζαν για παραίτηση των 4 μελών του ΔΣ και επιστροφή του CEO και ο ίδιος διαπραγματευόταν είτε να γυρίσει πίσω είτε να ιδρύσει νέα startup. Οι εξελίξεις κορυφώθηκαν την Δευτέρα με την OpenAI να προσλαμβάνει νέο – προσωρινό- CEO, την Microsoft να ανακοινώνει την πρόσληψη των Altman και Brockman και πάνω από 700 υπαλλήλους της OpenAI να απειλούν ότι θα τους ακολουθήσουν.

Και εκεί που όλα έδειχναν να έχουν πάρει έναν νέο δρόμο, τελικά ο Altman επέστρεψε. Ξαναπιάνει το τιμόνι της εταιρείας της οποίας ήταν συνιδρυτής και αυτή τη φορά θα έχει σύμμαχο στα σχέδιά του και το ΔΣ, στο οποίο ορίστηκαν νέα πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι η περίεργη εταιρική δομή που οδήγησε στην πραξικοπηματική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ανατροπή του, την είχε επινοήσει ο ίδιος. Ένα μη κερδοσκοπικό συμβούλιο διοικεί τον κερδοσκοπικό επιχειρηματικό βραχίονα της OpenAI με μοναδικό σκοπό να διασφαλίσει ότι η εταιρεία αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ζημιές για τους επενδυτές της.