Skip to main content

Διευρύνεται ο κύκλος φίλων της Κίνας στο εξωτερικό εμπόριο

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές με την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν κατά 33,7%, 6,7% και 5,1% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του συνολικού εμπορίου

Σύμφωνα στοιχεία της Γενικής Τελωνειακής Διοίκησης της Κίνας, η συνολική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας ανήλθε στα 3,74 τρισ. γιουάν, ένα νέο μηνιαίο ρεκόρ για φέτος. Το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» ανέρχεται συνολικά σε 14,32 τρισ. γιουάν (ετήσια αύξηση 3,1%), αντιπροσωπεύοντας 46,5% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές με την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν κατά 33,7%, 6,7% και 5,1% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του συνολικού εμπορίου. Η διαφοροποίηση του εξωτερικού εμπορίου ενισχύει τον σταθεροποιητικό του χαρακτήρα.

Όσον αφορά τους τύπους του εμπορίου, τόσο το εμπόριο υπηρεσιών όσο και το εμπόριο αγαθών αναπτύσσονται σημαντικά με τις «κινεζικές υπηρεσίες» να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Εξετάζοντας τις εμπορικές συναλλαγές, γίνεται αντιληπτό ότι το ποσοστό του γενικού εμπορίου αυξάνεται, το εμπόριο στη μεταποίηση μετασχηματίζεται και αναβαθμίζεται ενώ συνεχώς αναδύονται νέα είδη εμπορίου όπως το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, το εμπόριο προμηθειών και το εμπόριο δεσμευμένης αποθεματοποίησης. Όσον αφορά τους εμπορικούς δρώντες, διαμορφώνεται ένα πρότυπο κοινής ανάπτυξης μεταξύ ιδιωτικών, ξένων και κρατικών επιχειρήσεων. Από την πλευρά των εμπορικών αγορών, παρατηρείται μια εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας με τη σημασία των αναδυόμενων αγορών στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας να ενισχύεται ταχύτατα, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τα αναπτυγμένα κράτη και βελτιώνοντας τις δυνατότητές της στην αντιμετώπιση διεθνών κινδύνων. Τα τελευταία χρόνια η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου της τελευταίας με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχει ξεπεράσει σημαντικά τον αντίστοιχο των αναπτυγμένων κρατών.

Ωστόσο, η διαφοροποιημένη ανάπτυξη του εμπορίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα. Πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας στους σχετικούς περιορισμούς και να διευρύνουμε συνεχώς τον κύκλο των φίλων μας, προωθώντας τη διαφοροποιημένη και υγιή ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου.

Θα αναπτύξουμε δυναμικά το εμπόριο υπηρεσιών. Παράλληλα με την ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών, πρέπει να θεσπίσουμε έναν εθνικό αρνητικό κατάλογο για το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών, να στηρίξουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα και να αναβαθμίσουμε το εμπόριο υπηρεσιών στις ψηφιακές τεχνολογίες, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη χρήση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναψυχή και τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, την «έξυπνη» ιατρική περίθαλψη, τον τουρισμό πολυτελείας και άλλους τομείς. Επίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε μια διεθνή εικόνα στον τομέα των υπηρεσιών, επιτρέποντας στην κινεζική μεταποίηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες να συμπληρώσουν η μία την άλλη.

Θα προωθήσουμε την ανάπτυξη των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την παροχή ειδικής οικονομικής στήριξης στις επιχειρήσεις αυτές με στόχο την τεχνολογική τους αναβάθμιση και την επέκταση των αγορών τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, πρέπει να στηρίξουμε την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων και να επιλύσουμε τα ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Οι βιομηχανικές οργανώσεις πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, στηρίζοντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των διεθνών εμπορικών τριβών και στην προάσπιση των νόμιμων οικονομικών τους συμφερόντων.

Θα προωθήσουμε την ανάπτυξη όλων των τύπων του εμπορίου. Πρέπει να προωθήσουμε τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του μεταποιητικού εμπορίου, να διευκολύνουμε τη σταδιακή επέκτασή του προς τις κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας, να δημιουργήσουμε σε πάρκα εθνικό επίπεδο για τη μεταποιητική βιομηχανία και να εγκαινιάσουμε καινοτόμους μηχανισμούς διαπεριφερειακής συνεργασίας και καθιέρωσης βιομηχανικών επαφών. Είναι σημαντικό να προωθήσουμε την ανάπτυξη του γενικού εμπορίου, να ενισχύσουμε τη διεξαγωγή του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, του εμπορίου προμηθειών και δεσμευμένης αποθεματοποίησης στο εξωτερικό και την λειτουργία των ολοκληρωμένων υπηρεσιών των επιχειρήσεων που προωθούν την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου. Πρέπει να ωθήσουμε την ανάπτυξη νέων εμπορικών μορφών καθώς και του υπεράκτιου εμπορίου, ενισχύοντας τη ζωτικότητά τους μέσω διαφοροποιημένων εμπορικών μεθόδων.

Τέλος, θα επεκτείνουμε το εμπόριο με τις αναδυόμενες οικονομίες. Μαζί με την επέκταση και σταθεροποίηση της θέσης μας στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, θα διευρύνουμε ενεργά την παρουσία μας στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών. Πρέπει να εμβαθύνουμε τους μηχανισμούς συνεργασίας με τις χώρες της ομάδας BRICS και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, να επεκτείνουμε το εμπόριο στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλες περιοχές, να σταθεροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα εμπορικά δίκτυα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και να προωθήσουμε την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη διαρθρωτική αναβάθμιση αυτών μέσα από την επενδυτική συνεργασία και τις συμβάσεις έργων στο εξωτερικό.