Skip to main content

UBS: Βγήκε ο λογαριασμός για τα έξοδα του «γάμου» με την Credit Suisse- Ζημιά μετά από 6 χρόνια

REUTERS/Denis Balibouse

Κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία της ζημιά από το 2017

Η UBS κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία της ζημιά εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, καθώς η ενσωμάτωση της Credit Suisse επιβαρύνει την απόδοση του ελβετικού δανειστή.

Αναλυτιότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε την Τρίτη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθαρή ζημιά για το τρίτο τρίμηνο, ύψους 785 εκατ. δολαρίων.  Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας θα κατέγραφε τριμηνιαία καθαρή ζημιά ύψους 444 εκατ. δολαρίων.

Η ζημιά οφείλεται σε δαπάνες 2 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της Credit Suisse.

Η βασική μονάδα διαχείρισης περιουσίας κατέγραψε κέρδη προ φόρων 1,01 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Εξαιρουμένων των επιπτώσεων που σχετίζονται με την εξαγορά, η UBS ανέφερε υποκείμενα κέρδη ύψους 844 εκατ. δολαρίων.

Η UBS ολοκλήρωσε την εξαγορά του εγχώριου αντιπάλου της τον Ιούνιο και ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι τερμάτισε τη συμφωνία προστασίας ζημιών ύψους 9 δισ. ελβετικών φράγκων και ένα backstop ρευστότητας 100 δισ. ελβετικών φράγκων που τέθηκαν σε εφαρμογή όταν συμφωνήθηκε η διάσωση της Credit Suisse τον Μάρτιο.

Μετά τον «γάμο» τους τον Ιούνιο, η UBS προσπάθησε να σταθεροποιήσει την αγορά της. Η τράπεζα ανέφερε συνολικά 18 δισ. δολάρια καθαρού νέου χρήματος στη διαχείριση περιουσίας, με 3 δισ. δολάρια από την Credit Suisse.

Με την εξαγορά, η UBS εποπτεύει πάνω από 5 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και πλέον εργάζεται για να ανακάμψει από την εκροή κεφαλαίων πελατών από την Credit Suisse με επιτόκια καταθέσεων πάνω από την αγορά. Προσπαθεί επίσης να διατηρήσει πελάτες που θα είχαν κεφάλαια και στις δύο τράπεζες.

Επίσης, προχώρησε στην ενσωμάτωση μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της. Η UBS απασχολούσε 115.981 άτομα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τα 119.100 πλήρους απασχόλησης που εργάζονταν στην τράπεζα στα τέλη Ιουνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι επιδιώκει να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον τομέα των οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, περικόπτοντας περισσότερα από 10 δισ.  δολάρια σε κόστος και προετοιμάζοντας την τράπεζα για μια στρατηγική ανανέωση που θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν άνοδο κατά περίπου ένα τρίτο φέτος, καθώς οι επενδυτές υποστηρίζουν το σχέδιό του να ενσωματώσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της Credit Suisse και να κλείσει τις υπόλοιπες.