Skip to main content

Ο Sam Bankman Fried θα μπορούσε να λάβει ποινή κάθειρξης 115 ετών – Πόσο πραγματικά θα μείνει στη φυλακή;

Sam Bankman – Freid Royal Bahamas Police Force

Κρίθηκε ένοχος για 7 κατηγορίες που αφορούν απάτη - Ποιος είναι ο δικαστής που θα αποφασίσει την ποινή και ποια τα κριτήρια

Δικαστήριο δώδεκα ενόρκων έκρινε τον ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, ένοχο και για τις επτά ποινικές κατηγορίες που του ασκήθηκαν. Το ερώτημα για το πόσο καιρό θα παραμείνει στη φυλακή, ωστόσο, είναι αυτό που ο δικαστής Lewis Κaplan, θα αποφασίσει μόνος του.

Ο 78χρονος δικαστής είναι βετεράνος της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και έχει προεδρεύσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουν διεξαχθεί στο δικαστικό μέγαρο στην οδό Pearl 500 στο κέντρο του Μανχάταν.

Ο Κaplan είναι ευθύς, αυστηρός και δεν έχει υπομονή σε προσπάθειες δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων για «σόου», όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του το CNBC. Εάν ένας μάρτυρας σκόπιμα αποφεύγει μια ερώτηση ή ένας δικηγόρος φλυαρεί ασκόπως, θα σπεύσει να κάνει παρατήρηση.

Η κατάθεση του Bankman Fried

Η έλλειψη υπομονής του δικαστή με τον Bankman-Fried κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του κατηγορούμενου στο περίπτερο ήταν εμφανής σε οποιονδήποτε ήταν εκεί.

Ο 31χρονος απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης χρησιμοποιούσε περίπλοκες, επαναλαμβανόμενες και αντιφατικές προτάσεις. Πολύ συχνά απαντούσε  «Δεν θυμάμαι».

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ο εισαγγελέας παρουσίαζε αποδεικτικά στοιχεία που είτε θα διέψευδαν άμεσα τη μαρτυρία του κατηγορούμενου είτε θα έδιναν μια απάντηση στην ερώτηση που είχε αποφύγει ο Bankman-Fried. Η εισαγγελία απέδειξε ουσιαστικά ότι ο Bankman Fried μετέφερε παρανόμως πολλά δισεκατομμύρια από τα χρήματα επενδυτών του FTX στην επενδυτική του εταιρεία Alameda Research, προκειμένου να πραγματοποιεί επικίνδυνα επενδυτικά στοιχήματα, αλλά και να χρηματοδοτεί μία ζωή χλιδής.

Η ετυμηγορία των ενόρκων

Ο Bankman-Fried καταδικάστηκε για απάτη μέσω εμβάσματος και συνωμοσία για απάτη κατά πελατών FTX και εναντίον δανειστών της Alameda Research, συνωμοσία για απάτη χρεογράφων και συνωμοσία για απάτη επί εμπορευμάτων κατά επενδυτών FTX, όπως επίσης  και για συνωμοσία με στόχο το ξέπλυμα χρήματος.

Το γεγονός ότι οι ένορκοι  μπόρεσαν να καταλήξει σε μια ομόφωνη ετυμηγορία μέσα σε λίγες μόνο ώρες υποδηλώνει ότι ήταν πραγματικά πεπεισμένοι και ότι δεν υπήρχαν επιφυλάξεις, είπε στο CNBC ο Yesha Yadav, καθηγητής νομικής και αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

«Αυτή η συντριπτική συναίνεση δίνει στον δικαστή τη δυνατότητα για μια αυστηρότερη ποινή», συνέχισε ο Yadav.

Η ποινή

Στην περίπτωση, η νόμιμη μέγιστη ποινή είναι περίπου 115 χρόνια, αλλά υπάρχει μια ολισθαίνουσα κλίμακα για την επιβολή ποινής σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες, δεδομένης της κλίμακας των εγκλημάτων και του ποινικού ιστορικού του κατηγορουμένου.

«Δεν θα εκπλαγώ αν ο SBF περάσει τα επόμενα 20 ή 25 χρόνια της ζωής του στη φυλακή», δήλωσε στο CNBC ο Renato Mariotti, πρώην εισαγγελέας στο Τμήμα Απάτης Κεφαλαιαγοράς και Εμπορευμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Το μέγεθος της απάτης του ήταν τεράστιο, ήταν προκλητικός και έλεγε ψέματα ενώ ήταν στο εδώλιο και ο δικαστής Κάπλαν είχε πολύ λίγη υπομονή για τις γελοιότητες του. Θα έχει περισσότερη συμπάθεια για τα θύματα παρά για τον Bankman-Fried», πρόσθεσε ο Mariotti.

Τον Αύγουστο, ο δικαστής Kaplan ανακάλεσε την εγγύηση του Bankman-Fried και τον έστειλε πίσω στη φυλακή για προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων.

«Οι ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές για την καταδίκη πιθανότατα θα είναι υψηλές, αλλά είναι ακριβώς αυτές – κατευθυντήριες γραμμές.  Ο δικαστής πρέπει να λάβει υπόψη όλες τις περιστάσεις γύρω από τον SBF και τις παρανομίες του για να καταλήξει στην ποινή», εξηγεί ο Mariotti.

Ο Yadav πρόσθεσε ότι η διάρκεια της ποινής εξαρτάται από το πόσοι έχουν υποστεί βλάβη, το συνολικό ποσό, καθώς και τη σοβαρότητα της ζημίας που έχει προκαλέσει ένας κατηγορούμενος.

«Εδώ, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον δικαστή σε μια πολύ μακρά ποινή φυλάκισης, πιθανώς κοντά στα 110 χρόνια που προτείνουν οι οδηγίες για την καταδίκη», είπε ο Yadav.

Η ποινή θα καταλήξει πάντως σε αυτό που ο δικαστής πιστεύει ότι είναι αρκετό για να τιμωρήσει τον Bankman-Fried, να αποτρέψει άλλους και να προωθήσει τον σεβασμό του νόμου, πρόσθεσε.

Ο πρώην βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Kevin J. O’Brien, ο οποίος ειδικεύεται στην εγκληματική υπεράσπιση στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε, εκτιμώντας ότι η ποινή του θα είναι από 15 έως 20 χρόνια »

Ο O’Brien πρόσθεσε ότι δεδομένης της ηλικίας του Bankman Fried, πιστεύει ότι ο δικαστής θα έχει την τάση να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια πλήρη ζωή μετά τη φυλάκισή του.

Σκίτσο από τη δίκη στη Νέα Υόρκη – REUTERS/Jane Rosenberg

Η σύγκριση με Elizabeth Holmes και Bernie Madoff

Η περίπτωση του Bankman-Fried συγκρίθηκε με αυτή της Elizabeth Holmes, ιδρύτριας της εταιρείας ιατρικών συσκευών Theranos, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί το 2018.

Η 39χρονη Χολμς καταδικάστηκε στις αρχές του 2022 για τέσσερις κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών. Καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση και άρχισε να εκτίει την τιμωρία της τον Μάιο σε σωφρονιστικό κατάστημα στο Μπράιαν του Τέξας.

Ωστόσο, ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Paul Tuchmann είπε στο CNBC ότι αναμένει σκληρότερους όρους για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX, επειδή «το ποσό των ζημιών που υπέστησαν είναι απλώς συγκλονιστικό».

Ο Tuchmann συνέκρινε την περίπτωση του Bankman-Fried με αυτή του Bernie Madoff, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 150 ετών.

«Όπως ο Madoff, πολλές από τις απώλειες σε αυτή την περίπτωση ήταν αφορούσαν μικροεπενδυτές. Αυτό τείνει να δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση για μια σημαντική ποινή», εξήγησε ο Tuchmann.

«Ο Sam Bankman-Fried είναι πολύ νέος. Ο δικαστής μπορεί να το λάβει υπόψη του. Ο Bernie Madoff μπήκε στη φυλακή για 150 χρόνια όταν ήταν προφανώς πολύ μεγαλύτερος – με περιορισμένα παραγωγικά χρόνια να απομένουν», είπε ο Yadav για τη σύγκριση με τον Madoff.

«Ο Sam Bankman-Fried έχει ακόμα την ευκαιρία να κάνει κάποιου είδους θετική συνεισφορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα εγκλήματά του δεν έχουν επίσης βίαιο χαρακτήρα», συνέχισε ο Yadav..

Σημείωσε ακόμη ότι «η ανακοίνωση της ποινής θα γίνει τον Μάρτιο του 2024 – πολύ κοντά στη δεύτερη ποινική δίκη που αντιμετωπίζει ο Sam Bankman-Fried για παραβιάσεις χρηματοδότησης εκστρατείας και δωροδοκία ξένων αξιωματούχων», είπε ο Yadav. «Η εισαγγελία είναι πιθανό να αισθάνεται πολύ σίγουρη πηγαίνοντας σε αυτήν την επόμενη δίκη. Με άλλα λόγια, εάν κριθεί ένοχος και για αυτές τις πρόσθετες κατηγορίες, μπορεί να δει μια ακόμη μεγαλύτερη ποινή δυνητικά από τον χρόνο πολλών δεκαετιών (τουλάχιστον) που εξετάζεται επί του παρόντος».