Skip to main content

Σκάνδαλο FTX: Ένοχος για απάτη ο Σαμ Μπανκμαν Φριντ – Κινδυνεύει με 20 χρόνια κάθειρξη

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. REUTERS/Eduardo Munoz

Στον απόηχο της ετυμηγορίας ασκήθηκαν πιέσεις στα κρυπτονομίσματα, οι οποίες όμως ήταν συγκρατημένες.

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ καταδικάστηκε για απάτη που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX του, ύστερα από μία δίκη, που διήρκεσε έναν μήνα και μίλησαν για όλα όσα γινονταν στην crypto αυτοκρατορία που είχε χτίσει ορισμένοι από τους στενότερους συνεργάτες και φίλους του.

Συγκεκριμένα κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, ύστερα από 5ωρη συζήτηση των ενόρκων. Αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια φυλάκιση για κάθε μία από τις πιο σοβαρές κατηγορίες. Ο δικαστής Λιούς Κάπλαν όρισε ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής τον Μάρτιο.

Σκίτσο από τη δίκη στη Νέα Υόρκη – REUTERS/Jane Rosenberg

Η υπόθεση

Πριν από περίπου έναν χρόνο αποκαλύφθηκε ότι ο Μπάνκμαν Φριντ χρησιμοποιούσε δισεκατομμύρια δολάρια πελάτων της FTX για να χρηματοδοτήσει ριψοκίνδυνα trades της άλλης εταιρείας του, της Alameda Research. Περίπου 10 δισ. δολάρια από τα χρήματα των πελατών του ανταλλακτηρίου κατέληξαν στην Alameda. Και τουλάχιστον 1 δισ. εξ αυτών είναι πλέον άφαντα.  Στο φως ήρθαν έκτοτε μία σειρά παράνομων παρασκηνιακών αποφάσεων, ωθούμενων από την υπερβολική όρεξη για ρίσκο και υψηλό κέρδος.

Η ετυμηγορία είναι μια νίκη για τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Ντάμιαν Γουίλιαμς και γράφει τους τίτλους τέλους στη θεαματική άνοδο και πτώση για το του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ και του FTX που κάποτε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο με αξία 32 δισ. δολαρίων.

Ο Μπανκμαν Φριντ διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο Γουίλιαμς μετά την ετυμηγορία. «Ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε για να τον κάνει τον βασιλιά της κρυπτογράφησης».

Στον απόηχο της ετυμηγορίας ασκήθηκαν πιέσεις στα κρυπτονομίσματα, οι οποίες όμως ήταν συγκρατημένες.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Μπακμαν Φριντ ως τον εγκέφαλο μίας τεράστιας «πυραμίδας εξαπάτησης» βασισμένης σε ψέματα και αβάσιμες υποσχέσεις.

«Σεβόμαστε την απόφαση των ενόρκων. Αλλά είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπάνκμαν Φριντ, Μαρκ Κοέν. Ο Μπάνκμαν Φριντ διατηρεί την αθωότητά του και θα συνεχίσει να πολεμά σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον του».

Οι ένορκοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συζητήσεις καθώς έφευγαν από το δικαστήριο. Για τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η ετυμηγορία ήταν μια αναμενόμενη νίκη, αφού προέβαλε αυτό που πολλοί παρατηρητές θεωρούσαν μια ισχυρή υπόθεση που περιελάμβανε 18 μάρτυρες.

«Η απάτη τόσο παλιά όσο και ο χρόνος»

«Ενώ η αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι νέα και οι παίκτες όπως ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ μπορεί να είναι νέοι, αυτό το είδος διαφθοράς είναι τόσο παλιό όσο ο χρόνος», δήλωσε ο Ντάμιαν Γουίλιαμς. «Αυτή η υπόθεση αφορούσε πάντα το ψέμα, την εξαπάτηση και την κλοπή και δεν έχουμε υπομονή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

Ο Γουίλιαμς παρουσίασε τον ιδρυτή της FTX κατά τη διάρκεια της δίκης ως άπληστο δισεκατομμυριούχο. που έλεγε ψέματα σε πελάτες, επενδυτές και δανειστές ενώ πετούσε με ιδιωτικά τζετ και ασχολιόταν με νυν και πρώην αρχηγούς κρατών. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία και μαρτυρίες που έδειχναν ότι ήταν ο αρχιτέκτονας ενός σχεδίου για την αποπληρωμή των χρεών της αδελφής επενδυτικής εταιρείας, Alameda Research.

Τα δύο πρόσωπα του Μπανκμαν Φριντ

Οι στενότεροι πρώην σύμμαχοί του κλήθηκαν ως μάρτυρες της κυβέρνησης και κατέθεσαν ότι ο Μπάνκμαν Φριντ τους οδήγησε να διαπράξουν εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μυστικής αλλαγής του κώδικα του FTX για να επιτρέψει στην Alameda να δανειστεί σχεδόν απεριόριστα ποσά από το ανταλλακτήριο.

Η Κάρολιν Έλισον, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda και πρώην σύντροφος του Μπανκμαν Φριντ, είπε μεταξύ άλλων ότι έλαβε εντολή να «μαγειρέψει» τους ισολογισμούς της εταιρείας για να ξεγελάσει τους πιστωτές της. Τα ψέματα και οι κλοπές την άφησαν σε «μια συνεχή κατάσταση τρόμου», υποστήριξε.

Οι δικηγόροι του Μπανκμαν – Φριντ από την άλλη υποστήριξαν ότι δεν ήταν ο κακοποιός που περιέγραφαν οι εισαγγελείς αλλά ένας σπασίκλας  μαθηματικός και επιχειρηματίας που προσπαθούσε να δημιουργήσει κάτι νέο σε μία αναδυόμενη βιομηχανία. «Στον πραγματικό κόσμο, σε αντίθεση με τον κόσμο του κινηματογράφου, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά», ισχυρίστηκαν.