Skip to main content

Τουρκία: Απροσδόκητη μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού- Βαρίδι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών

REUTERS/Dilara Senkaya

Στο 61,4%- Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024

Επιβράδυνση κατέγραψε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, υποχωρώντας στο 61,36% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, από 61,53% τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 62,5%.

Αντίστοιχη είναι η τάση στον πληθωρισμό σε μηνιαία βάση, που διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024, με την διοικήτρια της τράπεζας Χαφιζέ Γκέι Έρκαν να εκτιμάει ότι τα κέρδη των τιμών θα αρχίσουν να επιβραδύνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 65% και θα «πιάσει ταβάνι» τον επόμενο Μάιο, στο 75%.

Η Ερκάν, η οποία διορίστηκε τον Ιούνιο, διαμηνύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν το επίκεντρο των προσπαθειών της να ανατρέψει την κατάσταση. Από όταν ανέλαβε, η κεντρική τράπεζα έχει υπερτετραπλασιάσει το βασικό επιτόκιο στο 35% ανατρέποντας την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων κόντρα στον υψηλό πληθωρισμό που είχε υιοθετήσει η κεντρική τράπεζα υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου.

Βέβαια οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού στο επόμενο διάστημα δεν προσφέρουν περιθώρια αισιοδοξίας καθώς υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του δανεισμού και της πλεονάζουσας ρευστότητας από την αγορά.

Πάντως, όπως είπε η Ερκάν την Πέμπτη, τα μέτρα που έχουν αρχίσει να αποδίδουν, σημειώνοντας την ισχυρότερη ζήτηση για τη λίρα και τη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.