Skip to main content

ΗΠΑ: Δαπάνες – ρεκόρ 12,2 δισ. δολαρίων για το Halloween

Ξοδεύουν οι Αμερικανοί για το δημοφιλές έθιμο

Οι δαπάνες για το Halloween στις ΗΠΑ, δεν συγκρίνονται σίγουρα με αυτές για τις γιορτές του Hanukkah ή των Χριστουγέννων, οι οποίες είναι επικεντρωμένες στα δώρα, ή ακόμη με τη Γιορτή των Ευχαριστών (Thanksgiving) ή του Eid al-Fitr.

Αλλά, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αντισταθούν στο να ξοδέψουν χρήματα στην περίοδο του τρόμου, ή αλλιώς spooky season, όπως τη λένε οι ίδιοι.

Τα στοιχεία της NRF, δηλαδή της Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 108 δολάρια ο καθένας σε κοστούμια, γλυκά, διακοσμητικά για το σπίτι και προμήθειες για πάρτι.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν πολλά για τις Απόκριες, αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος των γιορτών στις ΗΠΑ είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Σε όλες τις ΗΠΑ, το NRF αναμένει ότι το 2023 οι δαπάνες για το Halloween θα φτάσουν το ρεκόρ των 12,2 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 10,6 δισ. δολαρίων.

Για πολλούς ανθρώπους, το Halloween δεν είναι μόνο η περιπλάνηση γύρω από τη γειτονιά για το περίφημο trick or treat (φάρσα/τρόμαγμα ή κέρασμα) για μερικές ώρες ή τα πάρτι μασκέ σε σπίτια φίλων. Είναι ένα έθιμο που μπορεί να επεκταθεί σε μια ολόκληρη σεζόν εκδηλώσεων για ενήλικες και παιδιά.

Το εμπόριο επωφελείται από τη δημοτικότητά της, αναπτύσσοντας μια σειρά από κόλπα κάθε σεζόν για να αυξήσουν τις δαπάνες για γλυκά, κολοκύθες και κάθε είδους προϊόντα.

Οι δαπάνες για διακόσμηση έχουν αυξηθεί κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, με τον μέσο νοικοκυριό να πληρώνει περίπου 34,76 δολάρια για είδη όπως προμήθειες για πάρτι, παιχνίδια και διακοσμητικά για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι κολοκύθες είναι επίσης κατά 5% ακριβότερες από πέρυσι και κοστίζουν κατά μέσο όρο 5,58 δολάρια η καθεμία.

Οι καταναλωτές αναμένουν να ξοδέψουν σχεδόν τόσα χρήματα για τις καραμέλες όσο και για τις στολές.
Ίσως το πιο σημαντικό μέρος των γιορτών, τα γλυκά είναι 7,5% ακριβότερα από ό,τι το 2022. Το μέσο νοικοκυριό δαπανήσει πιθανότατα 31,93 δολάρια για αποκριάτικα γλυκά φέτος.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός, καθιστώντας ακριβότερες τις τιμές των καθημερινών ειδών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και κατά 3,7% για το ίδιο διάστημα του 2022.

Πριν από την πανδημία του COVID-19, οι δαπάνες για το Halloween είχαν μειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τα lockdowns έκαναν περισσότερους ανθρώπους να στολίσουν τα σπίτια τους για το έθιμο, και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η οικειότητα και η συμμετοχή στο έθιμο

Όσοι γιορτάζουν το Halloween, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, συμμετέχουν για έναν άλλο λόγο: το να έρχονται κοντά. «Οι άνθρωποι αγαπούν τις τελετουργίες», λέει στο BBC η Stacy Wood, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Poole College of Management του North Carolina State University, ΗΠΑ. «Τα έθιμα δίνουν νόημα στη ζωή μας».

Στο Halloween, αυτό σημαίνει κοστούμια, καραμέλες και κολοκύθες. Όλα αυτά τα αντικείμενα είναι αναπόσπαστο μέρος του τελετουργικού, λέει η Wood, και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τα αγοράσουν.

Αυτές οι δαπάνες είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές στην ύφεση και συνεχίζονται σε δύσκολες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ψωνίζουν για το έθιμο, ακόμη και αν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Αν και η πανδημία άφησε κάποια καταστήματα εμπορίου να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους το 2020, οι δαπάνες για το Halloween παρέμειναν υψηλές ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειρότερων ετών του Covid-19, λέει.

Το 2020, το NRF ανέφερε ότι οι καταναλωτές εξακολουθούσαν να αγοράζουν περισσότερα από 8 δισ. δολάρια σε αγαθά για τις γιορτές.

Εκείνη τη χρονιά, στη γειτονιά Τσάπελ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας, οι κάτοικοι βρήκαν έξυπνους τρόπους να γιορτάσουν ελαχιστοποιώντας παράλληλα την έκθεσή τους στον ιό. Ένας κατασκεύασε έναν καταπέλτη για να εκτοξεύει γλυκά στα παιδιά.

Με πληροφορίες από BBC, CBS

Διαβάστε ακόμη

To Halloween στην Ελληνοαμερικανική Ένωση