Skip to main content

Τουρκία: Στο 35% αυξήθηκαν τα επιτόκια

REUTERS/Dilara Senkaya

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στο 40% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους

Κατά 500 μονάδες βάσεις αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες της αγοράς.

Πλέον, το επίπεδο των επιτοκίων ανέρχεται από το 30% στο 35%, σε μια προσπάθεια της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας να ανακόψει τον πληθωρισμό.

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αντέστρεψε την πορεία της μετά τις εκλογές του Μαΐου, αρχίζοντας να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βάσει των τελευταίων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο, άγγιξε το 61,5%.

Από τον Ιούνιο, η Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2.650 μονάδες βάσης, ενώ και άλλα μέτρα, όπως η πιστωτική σύσφιξη για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, τέθηκαν σε εφαρμογή.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στο 40% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξήσεις των φόρων και των τελών έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, ψαλιδίζοντας τις αποταμιεύσεις των Τούρκων παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Βάσει των εκτιμήσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στα επίπεδα του 70% στο τέλος του έτους, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 43,4% στο τέλος του 2024 και στο 25,3% στο τέλος του 2025. Ο πληθωρισμός είχε φτάσει πέρσι στο 85,5% (υψηλό 24 ετών).

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της φέτος, ενώ η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4% φέτος.

naftemporiki.gr