Skip to main content

Το μεγαλύτερο deal του 2023 έρχεται και είναι στον κλάδο ενέργειας

Η Exxon Mobil κοντά στην εξαγορά της Pioneer Natural Resources

Πολύ κοντά στην μεγαλύτερη εξαγορά της – εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες – φέρεται να βρίσκεται η Exxon Mobil. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal ο πετρελαϊκός κολοσσός Corp. είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Pioneer Natural Resources Co., καθώς θέλει να καταστεί ο κυρίαρχος παίχτης στην αγορά του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Το τίμημα της συμφωνίας θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας. Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν ξαφνικές επιπλοκές, το deal θα μπορούσε να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εφόσον οι πληροφορίες για το αντίτιμο επιβεβαιωθούν θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη εξαγορά στον κόσμο για το 2023, υποσκελίζοντας την εξαγορά της εταιρείας αντικαρκινικών φαρμάκων Seagen από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer έναντι 43 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο. Θα είναι δε η μεγαλύτερη εξαγορά για την Exxon μετά την απορρόφηση της Mobil το 1999.

Οι μετοχές της Pioneer έκλεισαν στα 214,96 δολάρια την Πέμπτη και η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν 50,1 δισ. δολάρια.