Skip to main content

Ρωσία: Αίρεται η απαγόρευση των εξαγωγών diesel

REUTERS/Stringer

Παραμένουν αυτοί για τη βενζίνη

Η ρωσική κυβέρνηση απέσυρε την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ, καταργώντας ένα μεγάλο μέρος των περιορισμών που έθεσε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

Το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είχε «άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμων ντίζελ που παραδίδονται σε λιμάνια μέσω αγωγών, υπό την προϋπόθεση ότι ο κατασκευαστής προμηθεύει τουλάχιστον το 50% του παραγόμενου καυσίμου ντίζελ στην εγχώρια αγορά».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά την επιβολή από τη Ρωσία επ’ αόριστον απαγόρευσης της εξαγωγής ντίζελ και βενζίνης στις περισσότερες χώρες, προκαλώντας σοκ στις παγκόσμιες αγορές.

Οι περιορισμοί για τις εξαγωγές βενζίνης παραμένουν επί του παρόντος σε ισχύ.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ντίζελ στον κόσμο και ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς αργού πετρελαίου

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι οι εταιρείες παραγωγής θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον το 50% του ντίζελ στην εγχώρια αγορά. Επιπλέον, οι εξαγωγείς που δεν παράγουν το δικό τους ντίζελ αλλά εξάγουν ποσότητες που αγόρασαν στην εγχώρια αγορά, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν εξαγωγικό δασμό 50.000 ρούβλια (σχεδόν 500 δολάρια), τον τόνο.

Η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει τις χώρες εισαγωγής ρωσικού ντίζελ, καθώς ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός εξαγωγέας καυσίμων, είχε επιβάλει σχεδόν πλήρη απαγόρευση παραδόσεων ,στις 21 Σεπτεμβρίου. «Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων στο εσωτερικό της Ρωσίας, ώθησε τον Πούτιν να κάνει την επιλογή αυτή, υπό τον φόβο ου πολιτικού κόστους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου», αναφέρουν αναλυτές .

Η απαγόρευση είχε επίσης οδηγήσει  σε αύξηση των τιμών στις ευρωπαϊκές. Τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να παράγουν αρκετά καύσιμα, αφού η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μείωσαν τις προμήθειες αργού πετρελαίου πλούσιου σε ντίζελ, προκαλώντας τη μείωση των αποθεμάτων.

Πηγή: CNBC