Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Δέσμευση για τη δημιουργία ενός προγράμματος πυρηνικής ενέργειας

Ο εποπτικός οργανισμός πίεζε τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες με SQPs να στραφούν στη Συμφωνία Συνολικών Εγγυήσεων (CSA) εδώ και χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για τη δημιουργία ενός προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη δέσμευσή της να επιτρέψει μεγαλύτερη εποπτεία στους επιθεωρητές ατομικής ενέργειας, σε μια εποχή που προωθεί την προσπάθειά του να γίνει ένας πιο ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή.

Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε πολύ πιο ισχυρές διασφαλίσεις και ελέγχους από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ, σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Μικρών Ποσοτήτων (SQP) του οργανισμού, ο ΔΟΑΕ απαλλάσσει τις χώρες με ελάχιστο ή καθόλου πυρηνικό υλικό από πολλές επιθεωρήσεις και απαιτήσεις διαφάνειας.

«Το βασίλειο πήρε πρόσφατα την απόφαση να ακυρώσει το Πρωτόκολλο Μικρών Ποσοτήτων και να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας συνολικής συμφωνίας για τις ολοκληρωμένες διασφαλίσεις», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman Al Saud κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του ΔΟΑΕ στη Βιέννη τη Δευτέρα.

Ο εποπτικός οργανισμός πίεζε τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες με SQPs να στραφούν στη Συμφωνία Συνολικών Εγγυήσεων (CSA) εδώ και χρόνια – ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι τις χαρακτήρισε «αδυναμία» εν μέσω των παγκόσμιων προσπαθειών μη διάδοσης.

Πηγή: CNBC