Skip to main content

Ιταλία: Σε συμφωνία τα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κληρονομιά των 7 δισ. ευρώ

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Χωρίς καμία αμφισβήτηση και περαιτέρω νομική κίνηση.

Τα πέντε παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέτυχαν συμφωνία για να αποδεχθούν την κληρονομιά του πατέρα τους ύψους 7 δισ. ευρώ, χωρίς καμία αμφισβήτηση και περαιτέρω νομική κίνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Έτσι επιταχύνεται η διαδικασία διανομής των μεριδίων της εταιρείας συμμετοχών Fininvest και της συλλογής σε βίλες και γιοτ του Μπερλουσκόνι. Η Fininvest ελέγχει την MFE, τον μεγαλύτερο εμπορικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας. Παλαιότερα γνωστή ως Mediaset, η MFE κυριαρχεί στην αγορά τηλεοπτικών διαφημίσεων στην Ιταλία, με μερίδιο άνω του 40%. Πίσω στη δεκαετία του 1990 ήταν το σημείο εκκίνησης για τις πολιτικές φιλοδοξίες του Μπερλουσκόνι.

Η Fininvest έχει επίσης το 53,3% του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori Editore SpA, μειοψηφικό μερίδιο στον πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Banca Mediolanum SpA, και κατέχει την ποδοσφαιρική ομάδα AC Monza.

Πέρα από τις επιχειρηματικές συμμετοχές, υπάρχουν και τα πολυτελή ακίνητα του Μπερλουσκόνι, όπου συχνά φιλοξενούσε συναντήσεις με πολιτικούς συμμάχους και αρχηγούς κρατών ως ιδρυτής του κόμματος Forza Italia και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Corriere della Sera αποτιμά τη συνολική αξία των βιλών του Μπερλουσκόνι σε 600 έως 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Villa San Martino στο Άρκορε, κοντά στο Μιλάνο, και της Villa Certosa στη Σαρδηνία.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, η πρωτότοκη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, και ο μεγαλύτερος γιός του, Πιερσίλβιο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πατέρα τους, λαμβάνουν το 60% επί του συνόλου της περιουσίας του. Τα τρία μικρότερα παιδιά, η Ελεονόρα, η Μπάρμπαρα και ο Λουίτζι -τα οποία ο «μίστερ τιβί» είχε αποκτήσει από τον γάμο με την Βερόνικα Λάριο-, συμφώνησαν να λάβουν το υπόλοιπο 40%.

Στα μεγαλύτερα παιδιά του παραχωρήθηκε επίσης ένα επιπλέον 20% στη Fininvest, ανεβάζοντας το συνολικό τους ποσοστό στο 53%, ενώ τα μικρότερα παιδιά πήραν το υπόλοιπο ποσοστό. Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο τιμόνι της Fininvest.

Βάσει της συμφωνίας αυτή, δεν θα χρειαστεί αναλυτικός κατάλογος για την εκτίμηση της αξίας κάθε κινητού και ακίνητου αγαθού που απαρτίζουν την περιουσία του «Καβαλιέρε».

Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero γράφει ακόμη ότι θεωρείται πιθανό τα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε πώληση της βίλα Τσερτόζα, στην Σαρδηνία, για την απόκτηση της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αγοραστές που έχουν προσφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Fortune, ΑΠΕ-ΜΠΕ