Skip to main content

Η Γαλλία αναζητά ημερομηνία εξόδου από την πετρελαϊκή εποχή

REUTERS/Nick Oxford

Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κρίσιμες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα που θα κορυφωθούν σε μια μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στην COP28 στο Ντουμπάι.

Η Γαλλία εργάζεται για να βρει ημερομηνία εξόδου από την πετρελαϊκή εποχή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επόμενη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα ,που θα  πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου.

«Θέλουμε να υπάρξουν δεσμεύσεις από τον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προωθώντας μια προθεσμία για την έξοδο από το πετρέλαιο», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ .

Η Γαλλίδα υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την προθεσμία, αλλά βασίστηκε σε σχόλια που έκανε λίγες μέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία θα έχει μια πολύ σαφή ατζέντα με προθεσμίες εξόδου από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, γιατί εκεί πρέπει να συγκεντρωθεί η προσπάθεια», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε ομιλία του προς το διπλωματικό σώμα στις 28 Αυγούστου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εγκαινιάσει μια ισχυρή πρωτοβουλία για να βγούμε από την πετρελαϊκή εποχή ,όπως ανακοίνωσε στους διπλωμάτες. Στόχος είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ευρωπαίοι γείτονές μας και όλες οι χώρες που θα μετάσχουν στην COP28», δήλωσε η Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ .

«Ο πετρελαϊκός τομέας υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να συνεχίσει να λειτουργεί  τις πετρελαιοπηγές αφού η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να δείξουμε , εμείς από την πλευρά της ζήτησης, ότι έχουμε τροχιά εξόδου από το πετρέλαιο».

Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κρίσιμες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα που θα κορυφωθούν σε μια μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στην COP28 στο Ντουμπάι από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο ρυθμός μείωσης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και η ίδια η πιθανότητα οριστικής εξόδου ,αποτελούν πάντως αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών, επιθυμεί την εξάλειψη πολύ πριν από το 2050 των ορυκτών καυσίμων, που δεν υποστηρίζονται από συσκευές δέσμευσης ή αποθήκευσης άνθρακα.

«Αν θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να συμφωνήσουμε να μιλήσουμε με τις χώρες που εκπέμπουν τα περισσότερα (αέρια θερμοκηπίου), όπως και με τις χώρες που παράγουν τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δεσμευτούν, με περισσότερο ή λιγότερο ενθουσιασμό, για  μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κλάδο τους», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός.