Skip to main content

Σήμα κινδύνου για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Καμπανάκια αναλυτών, ενώ Ιταλία και Καναδάς διολίσθησαν σε ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2023

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει η Moody’s, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται περισσότερο επίμονος, με την ιταλική και την καναδική οικονομία να βρίσκονται σε ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο.

Καμπανάκι  κινδύνου χτυπούν αναλυτές και για την πορεία των διεθνών μετοχών, εάν επιδεινωθεί η οικονομία. «Περιμένουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας μέσω του εμπορίου», ανέφερε στο CNBC η αναλύτρια της Moody’s Investors Service, Μάρι Ντίρον.

Οι τρεις παράγοντες

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: στα επίμονα υψηλά επιτόκια, στη σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και στις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρότι οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργήσουν μια «αποπληθωριστική τάση» αυξάνοντας τα επιτόκια, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν θέμα, σημειώνει η Ντίρον.

H ιταλική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, όπως επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της ISTAT, με τις προοπτικές του τρίτου τριμήνου να προδιαγράφονται χειρότερες, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει τεχνητή ύφεση. Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 0,3% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη συρρίκνωση των επενδύσεων και των κρατικών δαπανών έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καθώς και στη στασιμότητα των καταναλωτικών δαπανών.

Αντίστοιχα και η καναδική οικονομία παρουσίασε απρόσμενη συρρίκνωση 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων στην αγορά στέγης, των βραδύτερων εξαγωγών και της μείωσης των δαπανών των νοικοκυριών, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία του Καναδά.

Θύλακες ανθεκτικότητας

Παρ’ όλα αυτά, η Moody’s θεωρεί ότι μπορεί να παρουσιαστούν κάποια θετικά σημεία ή, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί, «θύλακες ανθεκτικότητας». «Βλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη και ευνοϊκές συνθήκες σε αγορές όπως η Ινδία και η Ινδονησία με τεράστιους φυσικούς πόρους και ορυκτά, όπως κασσίτερο, νικέλιο, κοβάλτιο και βωξίτης, πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων», προσθέτει η Moody’s.

Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι τα τελευταία οικονομικά στατιστικά στοιχεία σημαίνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υπηρεσιών
επιβραδύνεται στην Ευρωζώνη έπειτα από μια σειρά ενδείξεων για ταχεία επιδείνωση της οικονομίας που φαίνεται να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων στη συνεδρίαση αυτού του μηνός.

Προηγουμένως, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley έβλεπαν μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο, όμως τώρα θεωρούν ότι η ένατη συνεχιζόμενη αύξηση του Ιουλίου πιθανότατα να ήταν και η τελευταία. «Βλέπουμε τώρα το τερματικό επιτόκιο στο 3,75%», σημειώνει η Morgan Stanley.

Η θέση της ΕΚΤ

Ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι ικανή να προβλέψει υφέσεις, λόγω των στρεβλώσεων στις αγορές που έχουν προκληθεί από τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων που έχει κάνει η κεντρική τράπεζα. Παραδοσιακά, μια αντιστροφή καμπύλης, όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι υψηλότερες από αυτές των μακροπρόθεσμων, αποτελεί σαφή ένδειξη επικείμενης ύφεσης.

Τώρα όμως υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για το εάν αυτό είναι σωστό αυτή τη φορά, ειδικά εφόσον η αντιστροφή καμπύλης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συμβαίνει για περισσότερο από έναν χρόνο, την ώρα που πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Ζήτημα για τις μετοχές

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε ότι τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να
σημειώσουν πτώση έως και 10% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εάν η παγκόσμια οικονομία παρουσιάσει απότομη επιβράδυνση.

Εάν η πρόβλεψη του Dr Doom επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει μια απότομη ανατροπή για τις αγορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη στο πρώτο εξάμηνο του έτους εν μέσω προσδοκιών ότι ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων φθάνει στο τέλος του. «Μια διόρθωση της τάξης του 10% δεν είναι εντελώς απίθανη εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να επιβραδύνεται και ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σημειώνει ο Ρουμπινί.

Την ίδια στιγμή, η Bank of America συστήνει στους επενδυτές της Wall Street να πωλήσουν, παρότι εκτιμά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν τελειώσει για την ώρα. «Πουλήστε στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων», έγραψε ο αναλυτής Μάικλ Χάρτνετ της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.