Skip to main content

Πούτιν-Ερντογάν τη Δευτέρα στο Σότσι για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Reuters

Η Τουρκία θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία που διασφαλίζει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα την επικείμενη συνάντηση του ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι συνομιλίες των δύο ηγετών  θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι τη Δευτέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την είδηση είχαν προαναγγείλει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Τρίτη, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές. «Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, που έχει αναστείλει μονομερώς η Μόσχα τον περασμένο Ιούλιο», τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα. «Η Τουρκία θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία που διασφαλίζει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και το θέμα αυτό εξετάστηκε ήδη στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πάντως ότι θα σταματήσει τον ναυτικό αποκλεισμό και θα επιτρέψει την επανάληψη της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία, μόνο εάν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει, κυρίως η χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων, που η Μόσχα λέει ότι επηρεάζουν τις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και τροφίμων. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι αυτές οι εξαγωγές δεν έχουν φτάσει στις παγκόσμιες αγορές λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.

«Η επαναφορά σε ισχύ της συμφωνίας θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να απαντά όμως ότι «η Ρωσία δεν θα αρκείται πλέον μόνο σε υποσχέσεις για τις δικές της εξαγωγές, αλλά θέλει συγκεκριμένες εγγυήσεις που μπορεί να εφαρμοστούν άμεσα ». Σε αυτή την περίπτωση, είπε ο Λαβρόφ, η εφαρμογή της συμφωνίας θα  μπορούσε να ξαναρχίσει πλήρως από αύριο».

Ρωσικές επικρίσεις

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι «εμποδίζει» στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, η οποία είναι όπως και η  Ουκρανία, παγκόσμια παραγωγική δύναμη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πάντως, με επιστολή του στον Σεργκέι Λαβρόφ, διατύπωσε «ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων», για την επανέναρξη της συμφωνίας, την οποία – όπως είπε – θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική». Ο Γκουτέρες τόνισε πως «λάβαμε υπόψη τα αιτήματα της Ρωσίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθεί μια «σταθερή» συμφωνία που δεν θα κινδυνεύει να ανασταλεί.

Η διεθνής κοινότητα φαίνεται πάντως να έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν, καθώς από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει κατορθώσει να αναδειχθεί σε μεσολαβητή με τη Μόσχα.

Η Τουρκία δεν μετέχει άλλωστε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά την ίδια ώρα τουρκικές εταιρείες όπλων προμηθεύουν drones και άλλα οπλικά συστήματα την Ουκρανία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, φρόντισε να επισκεφθεί το Κίεβο, όπου έγινε δεκτός από τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Κίεβο.