Skip to main content

Τουρκία: Αιφνιδίασε με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων

REUTERS/Dilara Senkaya

Αύξησε τα επιτόκια τα επιτόκιά της κατά 750 μονάδες βάσης.

Την έκπληξη έκανε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχωρώντας σε μεγαλύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου από το ανεμενόμενο, σε μια κίνηση με την οποία δηλώνει πρόθυμη να εστιάσει στη μάχη για την μείωση του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 750 μονάδες βάσης (7,5%), στο 25% από το 17,5% προηγουμένως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν επιτόκια στο 20%.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό πορεία προς τον αποπληθωρισμό (…) και να ελέγξει την επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Οι σταθεροί ρυθμοί πληθωρισμού ανάγκασαν προσφάτως την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για την πορεία του πληθωρισμού. Πλέον αναμένει πως στο τέλος του έτους ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορωθεί μεταξύ του 22,3% και 58%. Την Πέμπτη, ωστόσο, η τράπεζα ανέφερε ότι αναμένει ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους να παραμείνει στο «ανώτατο όριο του εύρους των προβλέψεων».

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 85% τον Οκτώβριο του 2022. Έκτοτε άρχισε να αποκλιμακώνεται, ωστόσο, τον Ιούλιο εκτινάχθηκε από 38% που ήταν τον Ιούνιο σε σχεδόν 48%.

Η κεντρική τράπεζα απέδωσε την Πέμπτη τη σταθερή πορεία του πληθωρισμού στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τις μισθολογικές πιέσεις, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον σταθερό πληθωρισμό των υπηρεσιών και τις φορολογικές ρυθμίσεις.