Skip to main content

Fed: Παραμένουν οι «ανοδικοί κίνδυνοι» για τον πληθωρισμό- Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων

REUTERS/Leah Millis

Τι δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου.

Ανησυχίες για τον ρυθμό του πληθωρισμού εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην τελευταία συνάντησή τους τον Ιούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων επιτοκίων στο μέλλον, εκτός κι αν αλλάξουν οι συνθήκες.

Αυτό αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν σήμερα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Η συνεδρίαση του Ιουλίου οδήγησε στην αύξηση των επιτοκίων, η οποία αναμενόταν να είναι η τελευταία αυτού του κύκλου σύσφιξης. Ωστόσο, τα πρακτικά δείχνουν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ακόμα ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό απέχει πολύ από τη γραμμή τερματισμού και ενδεχομένως να ζητήσουν αυστηρότερη δράση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνεχίζουν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναγκάσουν σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», σημειώνεται στα πρακτικά.

Παράλληλα, διακρίνεται μια διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, δύο στελέχη της Fed υποστήριξαν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα, ή «θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση» αντί της αύξησης των επιτοκίων που ενέκρινε τελικά η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στο τέλος της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι «σχεδόν όλοι» οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, μεταξύ των οποίων και μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου, ήταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, όσοι εκφράστηκαν αντίθετα εξήγησαν ότι πιστεύουν ότι η επιτροπή θα μπορούσε να παραλείψει μια αύξηση και να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις οικονομικές συνθήκες οι προηγούμενες αυξήσεις. Πάντως οι αξιωματούχοι, αφού αναφέρθηκαν στην πίεση που ασκούν μια σειρά μεταβλητών, τόνισαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται στα δεδομένα.