Skip to main content

Κίνα: Η μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων από το 2020- «Αγνοούνται» τα στοιχεία για την ανεργία των νέων

REUTERS/Thomas Peter

Λίγο πριν τη δημοσίευση νέων απογοητευτικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία.

Λιγότερο από μία ώρα πριν από τη δημοσίευση νέων απογοητευτικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων της από το 2020, μειώνοντας το επιτόκιο των μονοετών δανείων της (ή μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού) κατά 15 μονάδες βάσης, στο 2,5%. Το επιτόκιο, το οποίο σχετίζεται με τα δάνεια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης ένα βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές πάντως δεν περίμεναν αυτή την απόφαση. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 15 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι 14 περίμεναν ότι η Κίνα θα διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Κίνα δημοσίευσε νέα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τον Ιούλιο, τα οποία έδειξαν να διολισθαίνει ο ρυθμός αύξησης καταναλωτικών δαπανών, βιομηχανικής παραγωγής και επενδύσεων, την ώρα που αυξάνεται η ανεργία.

Οι λιανικές πωλήσεις – δείκτης κατανάλωσης – αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, χάνοντας την εκτίμηση για 4,5% από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εξαγωγές τον Ιούλιο ανήλθαν στα 2,016 τρισ. γιουάν (σχεδόν 278 δισ. δολάρια), σημειώνοντας πτώση 9,2%.

Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Κίνα παρέλειψε στην έκθεση του Ιουλίου οποιαδήποτε αναφορά στα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία των νέων. Η ανεργία των νέων είχε εκτοξευθεί σε ποσοστό-ρεκόρ 21,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μιλώντας στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος του γραφείου στατιστικών της Κίνας είπε ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων δεν θα δημοσιοποιηθεί από τον Αύγουστο έως ότου βελτιωθούν οι μέθοδοι έρευνας.