Skip to main content

Ρωσία: Η οικονομία ετοιμάζεται να γυρίσει τον χρόνο πριν τον πόλεμο- Πού μπορεί να «σκοντάψει»

Αντιμετωπίζει αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού εν μέσω στρατολόγησης στρατιωτών.

Η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να επιστρέψει την επόμενη χρονιά στα επίπεδα που ήταν πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία που προκάλεσε μια «έκρηξη» κυρώσεων από την Δύση, καθώς φαίνεται να προσαρμόζεται στο περιοριστικό πλαίσιο που δημιουργούν.

Βέβαια, η προσπάθεια του Κρεμλίνου να επεκτείνει τη στρατολόγηση στρατιωτών για τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία θα μπορούσε να αναιρέσει αυτή την καλή πορεία της ρωσικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε κατά περίπου 4,6% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε συνάντησή του με αξιωματούχους. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται αργότερα την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να δυσκολέψει την πορεία της ρωσικής οικονομίας είναι οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που προκαλούνται από τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να προσελκύσει περισσότερους εθελοντές στα πεδία των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Αυτό, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, μπορεί να στρέψει τις επιχειρήσεις σε πιο επιλεκτικά μέτρα για την κατάρτιση ατόμων των οποίων η απουσία δεν θα γίνει τόσο έντονη στον χώρο εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αυξάνει το όριο ηλικίας για τους στρατεύσιμους, στα 30 από 27 που ήταν τον Ιανουάριο, και απαγορεύει στους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού λάβουν ψηφιακή ειδοποίηση στρατολόγησης.

Κυρώσεις: Η οικονομία της Ρωσίας δεν «γονάτισε»- Πού οφείλεται η ανθεκτικότητά της

Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να επιτρέψουν ένα είδος «στοχευμένης κινητοποίησης», η οποία θα ενίσχυε τη βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη περιορίζοντας τον αντίκτυπο των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Έτσι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει στο στο μέγεθος που είχε πριν τον πόλεμο στα μέσα ή έως τα τέλη του 2024, αμέσως μετά τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, «η επιλογή της κινητοποίησης στρατευσίμων είναι απίθανο να αντιστρέψει την πτώση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», όπως διευκρίνισε ο οικονομολόγος του πρακτορείου Alexander Isakov.

Τα στοιχεία της ρωσικής οικονομίας

Τα στοιχεία του ΑΕΠ σημαίνουν ότι η οικονομία της Ρωσίας επεκτάθηκε για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, αφού κατέγραψε πτώση άνω του 4% πριν από ένα χρόνο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για παρατεταμένη ύφεση τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες ενίσχυσαν τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η ζήτηση των καταναλωτών κερδίζει δυναμική εν μέσω μεγαλύτερων δαπανών λόγω των μέτρων κοινωνικής στήριξης και των υψηλότερων μισθών.

Παράλληλα, η ισοτιμία πλησιάζει τα 100 ρούβλια ανά δολάριο μετά την αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος κατά σχεδόν 25% από την αρχή του έτους, μια πτώση που η κεντρική τράπεζα της χώρας απέδωσε σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου.

Ενώ οι ροές εισαγωγών παραμένουν σταθερές, οι περιορισμοί στις πωλήσεις ενέργειας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που επιβλήθηκε από την G7, οδήγησαν σε σταθερή μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές που έφεραν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Πάντως η ρωσική οικονομία μπορεί να φτάσει στο μέγεθος που είχε πριν τον πόλεμο ακόμη και μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Natalia Lavrova, επικεφαλής οικονομολόγο της BCS Financial Group, η οποία προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2023.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη σε 1,5-2,5% για το 2023, σημειώνοντας ότι η παραγωγή στους περισσότερους τομείς που επικεντρώνονται στην εγχώρια ζήτηση είχε φτάσει ή και ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα. Βλέπει ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 0,5%-2,5% και 1%-2% το 2025.