Skip to main content

Η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που παραμένει στη Ρωσία έδωσε στους υπαλλήλους της επιπλέον 220 εκατ. δολάρια

REUTERS/Maxim Shemetov

Η αύξηση οφειλόται στους υψηλότερους μισθούς και το κόστος κοινωνικής ασφάλισης, τις εφάπαξ πληρωμές και τον αυξημένο αριθμό προσωπικού.

Η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank είναι η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αύξησε τις αμοιβές του προσωπικού στη ρωσική θυγατρική της.

Ειδικότερα, τα έξοδα για το προσωπικό στη ρωσική θυγατρική της Raiffeisen Bank αυξήθηκαν κατά 199 εκατ.ευρώ, ή 219 εκατ. δολάρια, για το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Δεδομένου ότι η τράπεζα απασχολεί σχεδόν 10.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 22.000 ευρώ, ή λίγο πάνω από 24.000 δολάρια, σε πληρωμές ανά εργαζόμενο.

Η Raiffeisen ανέφερε ότι η αύξηση των δαπανών προσωπικού είναι «το αποτέλεσμα των υψηλότερων μισθών και των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης, των προβλέψεων για εφάπαξ πληρωμές και της αύξησης του προσωπικού».

Η ρωσική θυγατρική της τράπεζας προσέλαβε επιπλέον 331 άτομα προσωπικό το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού προσωπικού θεωρείται μικρή, ενώ το κόστος για τους μισθούς του προσωπικού της τράπεζας διπλασιάστηκε κατά την περίοδο αναφοράς, σχολιάζουν οι Financial Times.

Η τράπεζα, η οποία δεν ανέλυσε τα έξοδα προσωπικού, εξακολουθεί να έχει κερδοφόρα δραστηριότητα στη Ρωσία. Τα κέρδη μετά από φόρους στη ρωσική επιχείρηση της Raiffeisen αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, στα 685 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αντίθετα, τα κέρδη σε ολόκληρο τον όμιλο μειώθηκαν κατά 24% κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Δέχεται πάντως πιέσεις να αποχωρήσει από την ρωσική αγορά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να το κάνει. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα σε δύο επιλογές για την επιχείρησή μας στη Ρωσία: μια πώληση και την δημιουργία spin-off εταιρείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Johann Strobl την Τρίτη, καθώς παρουσίαζε τα αποτελέσματα της τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Ενώ εργαζόμαστε σε αυτές τις περίπλοκες επιλογές, συνεχίζουμε κατά συνέπεια να μειώνουμε τις επιχειρήσεις στη Ρωσία».