Skip to main content

Η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά μόνο αν εκπληρωθούν οι όροι της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει η Μόσχα είναι «η επιθεώρηση των πλοίων για να βεβαιωθεί ότι δεν μεταφέρουν όπλα».

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια ανανεωμένη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά όχι πριν εκπληρωθούν οι όροι που έχει θέσει, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Βερσίνιν.

Η Μόσχα αξιώνει την  ασφαλή και επαληθεύσιμη του φορτίου, διέλευση των πλοίων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, την κανονική λειτουργία του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι -Οδησσού και την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας Rosselkhozbank στο σύστημα SWIFT, τόνισε ο Βερσίνιν.

Η Ρωσία «δεν είναι ενάντια στους αρχικούς στόχους της πρωτοβουλίας – αλλά χρειάζονται πρώτα, αποτελέσματα και μετά να γίνει  εφικτή η συνέχιση των προσπαθειών», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρόσθεσε:  «Οι προσπάθειες του ΟΗΕ δεν απέδωσαν, ο μηχανισμός δεν λειτούργησε…Εκπληρώστε αυτές τις προϋποθέσεις, είναι απλές και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει η Μόσχα είναι «η επιθεώρηση των πλοίων για να βεβαιωθεί ότι δεν μεταφέρουν όπλα. Την ίδια στιγμή, ο Βερσίνιν χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανέφικτη επιλογή» την τουρκική στρατιωτική συνοδεία των πλοίων από την Ουκρανία.

Εναλλακτική λύση

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες επιλογές για τη συνέχιση της προμήθεια σιτηρών στην παγκόσμια αγορά», ωστόσο, «δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαφές για μια εναλλακτική λύση στη συμφωνία των σιτηρών», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε ζητήματα της Μαύρης Θάλασσας και της επισιτιστικής ασφάλειας, δεν μπορεί κανείς « να κάνει χωρίς τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατανοεί τις πιθανές ανησυχίες των αφρικανικών χωρών μετά τη λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. «Αυτές οι ανησυχίες όχι μόνο είναι κατανοητές, αλλά θα αντιμετωπιστούν πλήρως». Οι εκπρόσωποι των αφρικανικών κρατών θα λάβουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

Λίγο περισσότεροι από 900.000 τόνοι στάλθηκαν στις αφρικανικές χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αν και αυτός ο όγκος «δεν είναι τόσο μεγάλος». Αλλά «οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη» και για τη δωρεάν παράδοση τροφίμων στους Αφρικανούς», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.