Skip to main content

Μειώνονται οι παγκόσμιες οικονομικές και εμπορικές τριβές

ECONOMIC DAILY

Ο Δείκτης Οικονομικών και Εμπορικών Τριβών με την Κίνα για 19 χώρες και περιοχές τον Απρίλιο έφτασε στο 1.290, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, έχοντας ωστόσο μειωθεί κατά 63 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου του Συμβουλίου για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT), Γιανγκ Φαν, δήλωσε πρόσφατα ότι φέτος τον Απρίλιο η τιμή του Δείκτη Παγκόσμιων Οικονομικών και Εμπορικών Τριβών έφτασε στο 125, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο σημείωσε κάθοδο κατά 467 μονάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 22 μονάδες σε σύγκριση από τον προηγούμενο μήνα. Το εύρος και το κόστος των παγκόσμιων οικονομικών και εμπορικών τριβών μειώθηκε κατά 21,4% και 23,8% σε ετήσια και μηνιαία βάση αντίστοιχα.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΕΙ συνολικά και με αντικειμενικό τρόπο τον αντίκτυπο των οικονομικών και εμπορικών τριβών σε διάφορες χώρες, το Συμβούλιο επέλεξε 20 αντιπροσωπευτικές χώρες και περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας, του παγκόσμιου εμπορίου και των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, και με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδόσεων του 2017, όρισε σχετικούς δείκτες σε 5 βασικούς τομείς (δασμολογικά μέτρα εισαγωγών και εξαγωγών, μέτρα εξισορρόπησης εμπορικών σχέσεων, τεχνικά μέτρα, περιοριστικά μέτρα εισαγωγών και εξαγωγών και άλλα μέτρα) και δημιούργησε τον Δείκτη Παγκόσμιων Οικονομικών και Εμπορικών Τριβών. Μία άνοδος ή κάθοδος των τιμών του δείκτη δείχνει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές τριβές εντείνονται ή μειώνονται αντίστοιχα.

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ του τρέχοντος έτους, ανάμεσα σε 20 χώρες, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία παρουσίασαν τις ψηλότερες τιμές στον δείκτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ήταν οι τρεις περιοχές με το μεγαλύτερο εύρος και κόστος οικονομικών και εμπορικών τριβών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Παγκόσμιων Οικονομικών και Εμπορικών Τριβών των Ηνωμένων Πολιτειών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ο επιμέρους δείκτης περιοριστικών μέτρων εισαγωγών και εξαγωγών παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές για τον Απρίλιο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ οι δείκτες τεχνικών και άλλων περιοριστικών μέτρων παρέμειναν επίσης σε υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης της Νότιας Κορέας και της Ινδίας σημείωσε σημαντική αύξηση την περίοδο αυτή σε σύγκριση με πέρυσι. Η τιμή του δείκτη της Κίνας για τον Απρίλιο παρέμεινε στο 19, δηλαδή σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

ΌΣΟΝ αφορά τους βιομηχανικούς δείκτες, εκεί διαφαίνεται ότι τα μέτρα στα χημικά προϊόντα, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό των μεταφορών αποτελούν τα κύρια σημεία των οικονομικών και εμπορικών τριβών. Μεταξύ 13 μεγάλων βιομηχανιών υπό εξέταση, η βιομηχανία χημικών προϊόντων βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις τριβές, με τον δείκτη για την παραγωγή ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, εξοπλισμού στις μεταφορές, τη γεωργία, την ελαφριά βιομηχανία και τις φαρμακοβιομηχανίες να βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα.

ΌΣΟΝ αφορά τους επιμέρους δείκτες, 20 χώρες και περιοχές υιοθέτησαν συνολικά 17 δασμολογικά μέτρα, ξεκίνησαν 3 διαδικασίες εξισορρόπησης του εμπορίου, κατέθεσαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου 103 κοινοποιήσεις TBT/SPS και υιοθέτησαν 8 περιοριστικά μέτρα για τις εισαγωγές και εξαγωγές και άλλα 117 περιοριστικά μέτρα σε άλλες κατηγορίες. Μεταξύ των επιμέρους δεικτών, ο δείκτης περιοριστικών μέτρων εισαγωγών και εξαγωγών παρουσιάζει τις υψηλότερες τιμές. Όμως, από την αρχή του τρέχοντος έτους και οι 5 επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν πτωτική τάση σε ετήσια βάση.

ΤΕΛΟΣ, ο Δείκτης Οικονομικών και Εμπορικών Τριβών με την Κίνα για 19 χώρες και περιοχές τον Απρίλιο έφτασε στο 1.290, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, έχοντας ωστόσο μειωθεί κατά 63 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Μεταξύ αυτών, οι μεγαλύτερες τριβές εντοπίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο στην τρίτη θέση.