Skip to main content

Ο ιδιοκτήτης του Zara αποκτά νέο κέντρο logistics στην Καλιφόρνια

REUTERS/Miguel Vidal

Η αποθήκη χρησιμοποιείται από την Walmart.

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara Αμάνθιο Ορτέγα αποκτάει ένα νέο κέντρο logistics στην Καλιφόρνια, επεκτείνοντας το δίκτυο αποθηκών του στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται εκπρόσωπο της εταιρείας, το οικογενειακό γραφείο του Ορτέγα έχει καταβάλει 109 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το κέντρο στο Inland Empire, έναν κόμβο logistics περίπου 60 μίλια ανατολικά του Λος Άντζελες, από την LBA Realty. Η αποθήκη χρησιμοποιείται από την Walmart.

Η συμφωνία έρχεται μετά τα 900 εκατ. δολάρια που έριξε το επενδυτικό του όχημα Pontegadea Inversiones στον κλάδο των logistics των ΗΠΑ πέρυσι, γεγονός που σηματοδότησε την είσοδό του στον κλάδο. Ο Ορτέγα απέκτησε την πρώτη του ευρωπαϊκή αποθήκη στην Ολλανδία τον περασμένο μήνα, σε μια συμφωνία ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Pontegadea έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ορόσημα σε όλο τον κόσμο, από τα κεντρικά γραφεία της Meta στο Σιάτλ έως ένα κτίριο γραφείων που μισθώθηκε από τη Royal Bank of Canada στο Τορόντο.

Τελευταία η εταιρεία επενδύει σε πολυτελή διαμερίσματα σε πόλεις όπως το Δουβλίνο και η Νέα Υόρκη. Κατέχει επίσης μερίδια σε επιχειρήσεις ενέργειας και τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Οι εξαγορές φέτος περιλαμβάνουν ένα κτίριο στο Δουβλίνο και πρώην γραφεία του BBC στο Λονδίνο.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ορτέγα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των υπερπλούσιων της Ευρώπης. Η αξία του είχε διαμορφωθεί στα 15,3 δισ. ευρώ το 2021, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.