Skip to main content

Αργεντινή: Οι τράπεζες μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων σε κινεζικό γουάν

Η χώρα αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη δολαρίου, που χρησιμοποιείται ευρέως στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη αμρικανικών δολαρίων, με αποτέλεσμα πλέον να επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες της χώρας να ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων σε κινεζικό γουάν.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιτρέπει το κινεζικό γουάν για λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τρεχούμενους.

Η κίνηση συμπληρώνει την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών της χώρας, ότι η Αργεντινή μπορεί να εκδώσει τίτλους στο κινεζικό νόμισμα, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Η Αργεντινή, η οποία ήδη επιτρέπει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με καταθέσεις σε δολάρια, έχει ενισχύσει τη χρήση του γιουάν μετά από μια δραστική έλλειψη του δολαρίου. Τον Απρίλιο, η χώρα άρχισε να πληρώνει για τις εισαγωγές από την Κίνα σε γιουάν. Πιο πρόσφατα, πραγματοποίησε εν μέρει πληρωμή 2,7 δισ. δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιώντας το γιουάν, ανέφεραν οι Buenos Aires Times, επικαλούμενες πηγές από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας την Πέμπτη.

Η Αργεντινή στράφηκε στο γιουάν ως εναλλακτικό νόμισμα επειδή τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε δολάρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Η κατάσταση αυτή οφείλεται εν μέρει στην ξηρασία που έχει πλήξει τις αγροτικές εξαγωγές της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg στις 23 Ιουνίου.

Η ξηρασία σημαίνει ότι η Αργεντινή πούλησε λιγότερες καλλιέργειες, οι πωλήσεις των οποίων εκφράζονται παγκοσμίως σε δολάριο. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε συρρίκνωση του διαθέσιμου δολαρίου. Σημαίνει επίσης ότι είναι πιο δύσκολο για τη χώρα να πραγματοποιήσει διεθνείς συναλλαγές επειδή τα εμπορεύματα κοστολογούνται σε δολάριο.

Επιπλέον, το πέσο Αργεντινής έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 30% φέτος. Η ισοτιμία καθιστά έτσι πολύ πιο ακριβό για τη χώρα να αγοράσει δολάρια. Το πέσο έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020.

Όλες αυτές οι εξελίξεις άνοιξαν ένα παράθυρο ευκαιρίας για το γιουάν, το οποίο το Πεκίνο προσπαθεί να διεθνοποιήσει.