Skip to main content

Δεν είναι μόνο η τεράστια κινεζική αγορά που προσελκύει τις πολυεθνικές εταιρείες

Τσόου Σέκεν Μια αυτόνομη και έξυπνη μηχανή μεταφύτευσης ρυζιού μπαίνει σε λειτουργία στο Πάρκο Επίδειξης για τη Σύγχρονη Αγροτική Βιομηχανία της κομητείας Τιάογιου στην πόλη Σίνγκχουα της επαρχίας Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα.

Η Κίνα είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, καθώς και σημαντικό κέντρο για την κατανάλωση, την παραγωγή και την καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τσιν Κουανπίνγκ

Πρόσφατα, ανώτερα στελέχη μεγάλων πολυεθνικών επισκέφτηκαν διαδοχικά την Κίνα, γεγονός που αντανακλά τη σταθερή εμπιστοσύνη των εταιρειών αυτών στις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας. Εκτός από την τεράστια αγορά, η ισχυρή μεταποίηση και οι μεγάλες ικανότητες καινοτομίας αποτελούν εξίσου ελκυστικούς παράγοντες για τις πολυεθνικές..

Στα τέλη του 2019 μπήκε σε λειτουργία το υπέρ-εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η παράδοση του εργοστασίου ολοκληρώθηκε σε ένα μόλις έτος, σώζοντας την παραγωγή της Tesla από την «κόλαση» που αντιμετώπιζε. Σήμερα, βάσει της αγοραίας αξίας της, η Tesla αποτελεί την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα όπου και δήλωσε ότι το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη είναι ένα από τα πιο παραγωγικά εργοστάσια στον κόσμο και παράγει ορισμένα από τα καλύτερα ποιοτικά αυτοκίνητα.

Ο έπαινος του Έλον Μασκ εδραιώνεται σε μια ισχυρή ρεαλιστική βάση καθώς η κινεζική αγορά, παραγωγή και καινοτομία έχουν δέουσα σημασία για την εταιρεία. Η Κίνα είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, καθώς και σημαντικό κέντρο για την κατανάλωση, την παραγωγή και την καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στενή συνεργασία μεταξύ των πολυεθνικών και της κινεζικής αγοράς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και την ποιότητα της ανάπτυξής τους.

Με τις αναπτυγμένες οικονομίες να καλούνται να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της οικονομικής ύφεσης, οι τεράστιες δυνατότητες της κινεζικής αγοράς έχουν ζωτική σημασία για τις πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να πετύχουν σταθερές επιδόσεις. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην αμερικανική πλατφόρμα ειδήσεων Consumer News and Business Channel (CNBC), η Κίνα, χάρη στον τεράστιο πληθυσμό της και στην συνεχώς αναπτυσσόμενη ομάδα μεσαίου εισοδήματός της, αποτελεί την ιδανική αγορά για πολλές πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών όπως οι Procter & Gamble, Starbucks και Yum! Brands, που επωφελούνται από την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Τα μοναδικά πλεονεκτήματα της χώρας στην αλυσίδα εφοδιασμού προσελκύουν επίσης τις πολυεθνικές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PwC, η πλειοψηφία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα και μοναδικά πλεονεκτήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της χώρας, θεωρώντας ότι η Κίνα εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρά προτερήματα στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής χάρη σε παράγοντες όπως η υψηλή αποδοτικότητα της εργασίας, το αναπτυγμένο σύστημα εφοδιαστικής και οι χαμηλοί δασμοί.

Σε πείσμα των πολύπλοκων εξωτερικών συνθηκών, η Κίνα επεκτείνει σταθερά το άνοιγμά της προς τον έξω κόσμο και εφαρμόζει ευνοϊκές πολιτικές για ξένες επενδύσεις, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολυεθνικών εταιρειών που επιλέγουν να επενδύσουν στην χώρα. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι φέτος θα μελετήσει και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην ορθολογική συρρίκνωση του αρνητικού καταλόγου που περιορίζει την πρόσβαση των ξένων επενδύσεων, ακυρώνοντας ή χαλαρώνοντας περαιτέρω τους υπάρχοντες περιορισμούς. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν υψηλά πρότυπα για την εθνική αντιμετώπιση των ξένων επιχειρήσεων, και θα μελετηθούν και θα υιοθετηθούν πολιτικές και μέτρα ως απάντηση στα προβλήματα που αναφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές. Σύμφωνα με την «Ερευνητική έκθεση για το επιχειρηματικό περιβάλλον των ξένων επενδύσεων στην Κίνα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023» που πραγματοποίησε το Συμβούλιο της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου, το 97% των ερωτηθέντων ξένων επιχειρήσεων δήλωσε «ικανοποιημένο» και «πολύ ικανοποιημένο» από τις νέες πολιτικές για τις ξένες επενδύσεις που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Όλο και περισσότερες πολυεθνικές θεωρούν την Κίνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής τους στρατηγικής. Αφότου η Κίνα βελτίωσε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας, στελέχη πολλών και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών με παγκόσμια επιρροή, όπως η Apple, η Ford, η General Motors, η AstraZeneca, η BHP και η Siemens, επισκέφθηκαν την Κίνα και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα κέρδη της οικονομικής της ανάπτυξης. Η εμπιστοσύνη τους σίγουρα θα μεταφραστεί σε αμοιβαία οφέλη τόσο για τις ίδιες όσο και για την Κίνα.