Skip to main content

Alibaba: Αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας- Στο τιμόνι ο Eddie Wu

REUTERS/Aly Song

Η αλλαγή έρχεται αφότου η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα «σπάσει» την εταιρεία της σε έξι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας ανακοίνωσε ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba, τοποθετώντας στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου τον Eddie Wu, ο οποίος διαδέχεται τον Daniel Zhang.

Επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Joseph Tsai, που είναι έμπιστος του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή Τζακ Μα, θα αναλάβει τη θέση του Zhang ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Zhang θα παραμείνει επικεφαλής της επιχείρησης cloud.

Η αλλαγή έρχεται αφότου η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα «σπάσει» την εταιρεία της σε έξι επιχειρηματικές δραστηριότητες, δημιουργώντας μια ομάδα μεμονωμένων ηγετών σε επιχειρήσεις από το cloud computing και τα logistics μέχρι το διεθνές εμπόριο. Ανακοινώντας τότε την πιο σημαντική αναδιοργάνωση στην ιστορία της, η εταιρεία είχε εξηγήσει ότι αυτό θα επιτρέψει σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισέλθει στο χρηματιστήριο.

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 240 δισ. δολάρια, βλέπει το μερίδιο αγοράς του να μειώνεται ενώ παράλληλα δυσκολεύεται αγωνίζεται να επανέλθει στην ανάπτυξη στη μετά την πανδημία.

Κάνοντας λόγο για σοκαριστική αποχώρηση του Zhang, το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει πως ο ίδιος ανέλαβε τον τεχνολογικό γίγαντα το 2015, αφού αναδείχθηκε ως ένας από τους αρχιτέκτονες της πρωτοβουλίας «νέου λιανικού εμπορίου» της Alibaba, με σκοπό να παντρέψει το φυσικό και το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο και να επεκτείνει την κυριαρχία της εταιρείας από τα εμπορικά κέντρα μέχρι τα σούπερ μάρκετ. Έγινε πρόεδρος λίγα χρόνια αργότερα καθώς η ανάπτυξη εκτινάχθηκε και η Alibaba έγινε κάποια στιγμή η πιο πολύτιμη εταιρεία της Κίνας.

Στη συνέχεια, το 2020, οι ρυθμιστικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο τον Τζακ Μα και την Ant Group. Ο δισεκατομμυριούχος εξόργισε τις ρυθμιστικές αρχές και το Πεκίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία καταστολής, κατηγορώντας την Alibaba για μονοπωλιακή συμπεριφορά προτού επιβάλει πρόστιμο- ρεκόρ για τις εικαζόμενες παραβιάσεις.

‘Εκτοτε η εταιρεία δεν κατάφερε να ανακτήσει τον ρυθμό ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα νέες εταιρείες όπως η ByteDance και η PDD Holdings εκτόξευσαν τις δραστηριότητές τους. Έτσι άρχισε να χάνει μερίδιο αγοράς στο cloud, την άλλη κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής της, έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών που είχαν την υποστήριξη του κράτους.

Ο διάδοχος του Zhang, Wu, είναι ένας από τους συνιδρυτές της Alibaba και επί του παρόντος πρόεδρος των Taobao και Tmall Group.  Ο Wu είχε βρεθεί σε πολλές θέσεις στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής τεχνολογίας στην αρχή της Alibaba, καθώς και του επικεφαλής τεχνολογίας στην Alipay και στο Taobao. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της Alibaba Health Information Technology και ίδρυσε την Vision Plus Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που εστιάζει στην επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες, επιχειρηματικές υπηρεσίες και ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη.