Skip to main content

Goldman Sachs: «Θέμα χρόνου» σημαντική «βουτιά» της τουρκικής λίρας

«Βλέπει» στις 28 λίρες την ισοτιμία με το δολάριο.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία έφερε ένα αέρα αλλαγής, καθώς πέρα από τα «βαριά» πρόσωπα που απουσιάζουν, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η επιλογή των νέων μελών στέλνει σαφή μηνύματα αλλαγής πορείας, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας. Ήδη ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δεσμεύθηκε να βάλει τέλος στα Erdoganomics και να επιστέψει σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Μετά τις ανακοινώσεις, η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τουρκική λίρα, προβλέποντας ότι τώρα αναμένει το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμωθεί περαιτέρω, με την ισοτιμία να φτάνει στις 28 λίρες ανά δολάριο σε 12 μήνες, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 22 λίρες ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναμένει η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος θα αποδυναμωθεί στις 23 λίρες ανά δολάριο, στις 25 λίρες ανά δολάριο και στις 28 λίρες ανά δολάριο σε τρεις, έξι και 12 μήνες, αντίστοιχα. Προηγουμένως έβλεπε 19 λίρες ανά δολάριο, 21 λίρες ανά δολάριο και 22 λίρες ανά δολάριο, αντίστοιχα.

«Πιστεύουμε ότι είναι θέμα του πότε και όχι του εάν θα αποδυναμωθεί σημαντικά το νόμισμα, με την πιθανότητα μεγαλύτερης εφάπαξ προσαρμογής να έχει αυξηθεί», ανέφεραν αναλυτές της τράπεζας Wall Street σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νέα του ομάδα.

«Πιστεύουμε ότι η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα η νομισματική πολιτική να στραφεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση», πρόσθεσαν, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αγαπημένου των αγορών στην θέση του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας.