Skip to main content

Η μεγάλη απάτη του αίματος: Η Ελίζαμπεθ Χολμς θα πάει φυλακή – Θα πληρώσει τα θύματα;

REUTERS/Brittany Hosea-Small

Πολλοί έχασαν ολόκληρες περιουσίες επενδύοντας στη Theranos. Χιλιάδες ασθενείς εξαπατήθηκαν.

Ύστερα από αρκετές προσπάθειες να καθυστερήσει τον εγκλεισμό της, η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της Theranos, αναμένεται να οδηγηθεί μέσα στην εβδομάδα στη φυλακή. Έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και καλείται να πληρώσει 452 εκατ. δολάρια, από κοινού με τον πρώην συνέταιρό της, Σάνι Μπαλουάνι, σε δεκάδες γνωστούς επενδυτές, που εξαπατήθηκαν από τη startup.

Υποτίθεται ότι μία επαναστατική συσκευή, που είχε εφεύρει ο «θηλυκός Στιβ Τζομπς» (όπως συχνά αποκαλούσαν τα μέσα τη Χολμς, χάρη στα αυστηρά μαύρα ζιβάγκο που φορούσε, αλλά και στην εικόνα μίας ιδιοφυίας με όραμα, που προωθούσε με επιτυχία) μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες εξαιρετικά περίπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίματος. Αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ψέμα. Επενδυτές που χρηματοδότησαν με εκατοντάδες εκατομμύρια την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες ασθενείς εξαπατήθηκαν.

Η Χολμς ήταν κάποτε η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, αφού έχοντας πείσει ότι η εφεύρεσή της λειτουργεί και έχοντας τη στήριξη ονομάτων μεταξύ των οποίων ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, είχε οδηγήσει την αποτίμηση της εταιρείας της στα 9 δισ. δολάρια. Σήμερα υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα ούτε για να πληρώσει τους δικηγόρους της. Μπορούν να ελπίζουν λοιπόν τα θύματα της μεγάλης απάτης του αίματος, ότι θα λάβουν αποζημίωση; Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που έχασαν μία ολόκληρη περιουσία επειδή πίστεψαν τη Χολμς ήταν η πρώην υπουργός Παιδείας, Μπέτσι Ντεβός, η οποία φέρεται να έχει δώσει στη Theranos 100 εκατ. δολάρια.

Στην ομοσπονδιακή φυλακή του Τέξας, όπου θα οδηγηθεί, οι κρατούμενες είναι υποχρεωμένες να δουλέυουν και βγάζουν για τις εργασίες τους από 12 σεντς έως 1,15 δολάριο την ώρα. Το ποσό είναι βεβαίως συμβολικό. Όταν βγει από τη φυλακή, δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα σπίτι, χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Παρόλα αυτά οι αρχές δεν μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον σύζυγό της, Γουίλιαμ Έβανς.

REUTERS/Vicki Behringer (courtroom sketch)

Η ίδια δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ότι γνωρίζει πως θα πρέπει να δουλεύει σκληρά σε όλη της τη ζωή προκειμένου να πληρώνει εκατομμύρια δολάρια σε νομικές απαιτήσεις.