Skip to main content

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

Η Γέλεν προειδοποίησε ξανά το Κογκρέσο ότι η αποτυχία να ενεργήσει για την αύξηση του ορίου δανεισμού θα είχε σοβαρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες πολύ πέρα ​​από τη χώρα.

Ενισχύεται η αισιοδοξία για την επίλυση της κρίσης γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έδωσε νέα παράταση ως τις 5 Ιουνίου για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

«Με βάση τα τελευταία δεδομένα», έγραψε η Γέλεν σε επιστολή προς τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, η Βουλή πρέπει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους έως τις 5 Ιουνίου προκειμένου η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η υπουργός Οικονομικών είχε επανειλημμένα αναφέρει μέχρι τώρα την 1η Ιουνίου ως πιθανή «Ημέρα Χ». Ωστόσο, η Γέλεν προειδοποίησε ξανά το Κογκρέσο ότι η αποτυχία να ενεργήσει για την αύξηση του ορίου δανεισμού θα είχε σοβαρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες πολύ πέρα ​​από τη χώρα.

«Εκτιμούμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ανεπαρκείς πόρους για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τις 5 Ιουνίου», έγραψε η Γέλεν στην επιστολή προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 5ης Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές και μεταφορές», συνέχισε η Γέλεν, και πρόσθεσε ότι «οι προβλεπόμενοι πόροι μας θα ήταν ανεπαρκείς για να εκπληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Για να υπογραμμίσει πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα αποθεματικά του Υπουργείου Οικονομικών, η Γέλεν είπε ότι ο οργανισμός αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα δύσκολο μέτρο την Πέμπτη και να μεταφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων στο κύριο ίδρυμα δανεισμού της κυβέρνησης, την Federal Financing Bank.
Η νέα ημερομηνία δίνει κάποια αναγκαία περιθώρια ανάσας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για δύο χρόνια.

Αισιόδοξος ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σύντομα. «Τα πράγματα φαίνονται καλά» στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «αισιόδοξος», καθώς οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια συμφωνία για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση του ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων , επιδιώκοντας να ξεπεράσουν τα τελικά εμπόδια σε θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν χρειάζονται την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περικοπές στον προϋπολογισμό το 2024.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ΜακΚάρθι μίλησε την Παρασκευή για «πρόοδο» στις συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέστησαν επίσης σαφές ότι υπάρχουν νέα σημεία αντιπαράθεσης που καθυστερούν μια συμφωνία.

Συμφωνία για δύο χρόνια

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει προηγουμένως μια προσέγγιση. Ως εκ τούτου, το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να αυξηθεί για δύο χρόνια και, επομένως, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα περιοριστούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου.