Skip to main content

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

EPA/JUSTIN LANE

Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

Ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, πάνω από τις εκτιμήσεις. Σε ετήσια βάση, ο πυρήνας PCE αυξήθηκε κατά 4,7%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές, ο δείκτης ενισχύθηκε επίσης 0,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε στο 4,7% από 4,6% τον Μάρτιο.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν και ξεκίνησε την πιο επιθετική νομισματικής σύσφιξης από την δεκαετία του 1980 προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Οι καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Σημείωσαν άλμα 0,8% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν τέλος ότι το ονομαστικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% τον Απρίλιο, με τους μισθούς και ημερομίσθια σε μη προσαρμοσμένη βάση να ενισχύονται 0,5%.

naftemporiki.gr